Вести

Трећа Фијакеријада у Читлуку

На терену Фудбалског клуба "Читлук" код киселе воде одржана је традиционална манифестација Фијакеријада Србије, организована од стране Савета Месне заједнице Читлук и Града Крушевца.

У овој јединственој манифестацији коју је пратио велики број посетилаца учешће је пријавило између 25 и 30 кочијаша из ергела из целе Србије. Публика је уживала у лепоти и вештини парадних коња липицанерске расе и других раса, као и у вештинама фијакериста, а све у циљу очувања традиције коњарства.

После свечаног дефилеа фијакера, Фијакеријаду је отворио градоначелник Крушевца Иван Манојловић речима:

"Ова манифестација се по трећи пут одржава у Читлуку и окупља љубитеље и одгајиваче коња који су племените домаће животиње и баштини традицију кроз промоцију фијакера. Надам се да ћемо овакве манифестације имати што више, а Град ће се трудити да следеће године овај догађај подигне на виши ниво."

Посебно је нагласио да је захвалан Бобану Костићу, председнику Савета МЗ Читлук и државном секретару у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде који је заслужан за организацију Фијакеријаде. Такође, захвалио се и свим учесницима који су дошли из многих градова Србије, без обзира на високу температуру.

Бобан Костић, председник Савета МЗ Читлук и државни секретар у Министарству пољопривреде шумарства и водопривреде је поздравио учеснике и посетиоце и рекао да је ово јединствена манифестација у овом делу Србије.

"Данас ће посетиоци моћи да виде такмичарски програм, изложбу домаћих коња и параду фијакера. Време нас је послужило, мада је мало топлије за коње, али смо као организатори обезбедили све што је потребно за успешну организацију."

Захвалио се посебно Граду Крушевцу који је имао разумевања и што све више препознаје значај ове манифестације. Позвао је још једном суграђане да дођу и виде лепоту и вештине ових племенитих животиња.

Фијакеријади у Читлуку присуствовала је и помоћница градоначелника за омладину и спорт Невена Плавшић, која се и провозала фијакером и притом изјавила да препоручује свим Крушевљанима љубитељима оваквих активности да посете Фијакеријаду:

"Једно прелепо искуство, досада нисам имала ову прилику и препоручила бих свима да дођу у Читлук са својом породицом и присуствују овој лепој манифестацији."

На крају догађаја уручене су награде најбољима.

Извор: Град Крушевац