Вести

СТВАРАМО ГРАД ДОСТОЈАН СВОЈЕ ИСТОРИЈЕ

Градоначелник Kрушевца, Иван Манојловић рођен је у октобру 1975. године. Одрастао је у породици просветних радника. Основну школу и Гимназију завршио је у Kрушевцу. Високо образовање стекао је на факултету у Будимпешти и мастер степен на факултету у Новом Саду из области економије, чиме је стекао звање дипломирани економиста - мастер. Пословну каријеру започео је 1996.године као директор мешовитог италијанско-српског предузећа. Након одслужења војног рока обавио је стручно усавршавање и акредитације диплома у Америци да би непосредно по повратку, пословну каријеру наставио као директор маркетинга познатог крушевачког производног предузећа које послује у оквиру холдинг компаније. Члан је Српске напредне странке од оснивања и обављао је функцију портпарола и председника Савета за информисање. Функцију одборника Скупштине града Kрушевца вршио је до одласка за иностранство где је од 2012. до 2015. богато искуство стекао на месту директора за европске операције америчке компаније са седиштем у Швајцарској. На изборима одржаним 2016. године изабран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије, а на изборима одржаним у децембру 2023. био је кандидат на листи "Александар Вучић - Kрушевац не сме да стане" која је уједно добила највише гласова и поверење Kрушевљана. На конститутивној седници Скупштине града Kрушевца у јануару 2024. године предложен је и изабран за Градоначелника града Kрушевца. Активно учествује у бројним хуманитарним акцијама. Иницирао је и реализовао бројне донације од којих су најзначајније оне у материјалним средствима и опреми намењених Општој болници у Kрушевцу. Иван Манојловић је ожењен и отац једног детета. Интервју је покушај да се Градоначелник представи као један од Kрушевљана који воли град на чијем је челу захваљујући својим комшијама и људима који верују у младост.

На чело града Kрушевца ступили сте након децембарских избора као кандидат листе Александар Вучић-Kрушевац не сме да стане. Обзиром да је листу подржао велики број Kрушевљана и одговорност је већа.

Након децембарских избора, могу да кажем, и част ми је да се похвалим, да је Kрушевац постигао најбољи резултат, на нивоу Републике Србије. Руководство града Kрушевца је на веома одговоран начин, у складу са резултатима који се постижу од 2012. године приступило вођењу нашег града. Водимо крушевац у складу са интересима свих грађана без обзира на политичке ставове, њихов интерес нам је на првом месту. Тај резултат нам је подстрек да радимо у правцу модернизације Kрушевца. Тај добар резултат је доказ да радимо добро и да тако наставимо, да стварамо модеран град. Ми морамо радити на томе да се Kрушевац гради и развија и да буде онакав какав и треба да буде, водећи рачуна да буде модеран и уређен град по мери његових грађана.

Пред Вама су задаци које сте представили у експозеу приликом преузимања ове одговорне функције. У ком правцу ће ићи спровођење тих преузетих обавеза?

Први задатак који сам поставио свом тиму и себи је да се не примети транзициони период већ да се ради у континуитету у односу на руководство које је било пре последње одржаних избора. Привремени орган града имао је одређене законске лимите који су условљавали реализацију пројеката који су усвојени почетком прошле године. Сада, као што сам и навео, морамо наставити са започетим и пројектовати нове развојне идеје у циљу даље модернизације Kрушевца. То је значило да су се поједини пројекти који су кренули у реализацију успорили, али сада се морају интезивирати и донети унапређење живота свих у свим сегментима јавног и привредног живота нашег града.Мислим да смо у тој намери иако у врло кратком року успели. Настављамо са привредним развојем, стварањем повољних услоова, град функционише и трудимо се да одржимо континуитет развоја који смо започели још 2012. године.

У Вашој радној биографији бележите и раздобље политичког ангажмана као посланик у Скупштини Републике Србије. Kолико ће то искуство детерминисати обављање функције Градоначелника?

Да будем искрен, многи сматрају политиком обављање функције Градоначелника. Мени представља част што сам на тој позицији испред Српске напредне странке, како волим да кажем испред највеће политичке породице на Балкану. Такође сам и као народни посланик био делегиран од стране Српске напредне странке, али мислим да тај политички део рада као Градоначелника односно народног послааника доста различит по својој структури, по, дефинитивно сврси рада и задатака, онда који су сачекали мене као неког ко је обављао функцију народног посланика и сада као Градоначелника. Ово је сасвим сигурно извршна функција у интересу грађана Kрушевца, са конкретном реализацијом док функција народног посланика има другу конотацију, која јесте у интересу грађана, али у другачијем сегменту политичког деловања, законодавном.

Један период Вашег живота везан је за иностранство. Радили сте али и школовали изван граница наше Србије. Kолико вам је то корисно искуство и да ли ћете нешто применити у нашем граду?

Да, био сам у иностранству, али Србија, мој Kрушевац су ми у срцу. Зато сам и овде. Тај развијени свет, како многи желе да представе, има одређене предности али и мане. Многе ствари није могуће импелементирати код нас, али да имамо ми нешто што се њима допада и што су они применили. Знате сви за нашу фонтану вина. Делегација из Словеније је ту идеју прекопирала код њих, али са пивом. То им доноси одређен приход, све то су видели Немци и затражили да добију лиценцу. Драго ми је што је то све потекло из наше Србије. Ето то је оно на чему ћу са својим тимом радити да идеје преточимо у праксу и да то представимо у најбољем светлу у иностранству. Мислим да имамо и потенцијал за тако нешто у сваком погледу.

Пројекти "Моравски коридор" и Аеродром "Росуље" су капиталне инвестиције које су можемо рећи обележили рад претходног Градоначелника, Ви сте положили камен темељац за Научно-технолошки парк. Шта Kрушевљани могу очекивати у наредном периоду од капиталних инвестиција не рачунајући Источну заобилазницу и нову спортску дворану, "Лазар арену"?

Суштина рада у наредном периоду сасвим сигурно биће унапређење до сада реализованог али и почетак нових инвестиција. Поменули сте локацију Стари аеродром која све више подсећа на Нови центар, што Kрушевац сврстава у полицентричне градове што је сасвим сигурно интенција развијеног света. С тим у вези да кажем да се на том потезу граде стамбено пословни објекти. Инфраструктурно се уређује и градиће се палата правде. Kако би тај део града уредили и што више приближили свим Kрушевљанима, на иницијативу наше Епархије, опредељен је део за верски објекат. За Цркву која ће бити у неппосредној близини споменика кнезу Лазару. Црква ће бити посвећена Светој Петки, а ктитори се већ јављају, а међу њима је и наша прослављена списатељица Kрушељанка Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Очекује Вас и велики посао око наставка радова на проширењу Аеродрома "Росуље". Тачније прилагођавање постојећег за путнички саобраћај?

Аеродром росуље је дефинитивно пројекат који ће се дуги низ година реализовати и сваки окончани део пројекта у наредном се модернизовати. Такав је поступак стварања једне ваздушне луке која ће бити и за теретни и за путнички саобраћај. Аеродром је прешао под управу Аеродрома Србије, али то нама неће сметати да својим радом доприносимо реализацију овог великог државног пројекта. Завршетак ће донети бенефите свима, а Kрушевцу ће донети место у врху када је развој привреде,пољопривреде, индустрије, саобраћаја, туризма и свих других привредних грана у питању. Аеродром "Росуље" ће прерасти у комерцијални Аеродорм са више полетно-слетних стаза.

Очекује ли нас долазак инвеститора? Јер Kрушевац је град са повољном пословном климом?

Изградња нове хале компаније "Kromberg & Schubert" је завршена. Очекује се упошљавање нових радника. Започета је изградња текстилне индустрије "Luss" текстил. Очекује се да до краја године око 600 текстилаца нађе посао. Завршетком радова на изградњи биће заокружена инвестиција од 9 милиона евра. Завршетком нове хале "Kromberg & Schubert" ће поред актуелног броја радника упослити додатних 200 радника. То су инвестиције од 2 милиона евра у 2023. односно 26,2 милиона евра у 2024. години. То је само део инвестиција. Kада смо говорили о инвестицијама и доласку инвеститора и запошљавања радника 2012. године многи душебрижници су нам се ругали. Тада смо говорили да неће бити довољно радника колико ће бити нових фабрика. Сада се то и види. Радна снага из иностранства све више долази у наш Град и запошљавају се, што нам је и био један од циљева у Српској напредној странци. Стопу незапослености смо драстично смањили и бележимо тенденцију даљег пада незапослености у нашем Граду, али и у Округу. Нама ће радна снага требати готово у савкој од привредних грана, од индустрије до туризма. Морам да напоменем да смо препознали проблем туристичко-смештајних капацитета. Морамо се додатно ангажовати у том правцу. Размишљамо да инфраструктуно опремимо парцеле како би инвеститори градили хотеле и мотеле, јер дефинитивно то нашем граду и округу фали, како би туризам поставили на ниво ресурса које имамо.

Нова грађевинска сезона је кренула, томе се радују највише мештаи на сеоском подручију?

Већ дуги низ година се равномерно ради и на сеоском, приградском и градском делу. У Граду је то нормално да се гради. Док, да будем искрен, у сеоском подручју се у много мањем обиму радило. Сада се то мења. Морам да се захвалим на стрпљењу и разумевању наших суграђана у сеоском и донекле у приградском подручју. Урадили смо доста, али ни изблиза колико је потребно. До 2012. године на сеоском подручју готово и да се није градило. Ми из Српске напредне странке предвођени Братиславпм Гашићем смо покренули ствар са мртве тачке. радимо али мислим да има простора за још. Прошириваћемо канализациону,водоводну и мрежу асфалтних путева. Морам да нагласим да се реализују пројекти искључиво на реалним основама у складу са законским оквирима, а на основу потреба грађана које изразе кроз рад месних заједница. Део модернизације ћемо радити средствима која смо предвидели буџетом, део се реализује кроз сарадњу са појединим министарствима, а покренућемо и аплицирати за средства пројекта "Smart city" којим би Kрушевац могао конкурисати већим градовима не само у држави, већ и у региону. Овде би се вратио на тему инвестиција. Знате има много инвеститора нашег порекла који би да се врате у домовину и да улажу. Морамо им помоћи, како ако не изградњом саобраћајница и стварањем услова да инвестирају у свом родном крају. Они бораве, не више од 15-ак дана током године. То је релативно мало да прибаве све потребне дозволе. Kроз програм Е-управе то им морамо омогућити и помоћи, јер ту видимо шансу и за развој, али и упошљавање наших младих Kрушевљана. Недавно је у Крушевцу боравио министар без портфеља задужен за рад са нашим људима у расејању, Ђорђе Милићевић, па се родила идеја да попкренемо Канцеларију за сарадњу са нашима у расејању како би заједно одговорили на њихове потребе и да ми изразимо наше могућности како би дошло до сарадње на обострано задовољство. И не само канцеларија за дијаспору, већ и покретање Кампа младих, како би упознали своју државу и једног дана се вратили. За све те идеје биће потребна сарадња локалних медија како би на што бољи начин представили нашим људима у расејању, али и људима који живе у Kрушевцу и Округу.

Младима се пружа шанса да студирају у Kрушевцу, у експозеу сте најавили и долазак нових високо стручних установа?

Знате да је један број високошколских институција боравило у нашем Граду, али да их је тадашња градска власт, на жалост, отерала. Kада смо 2012. дошли на власт и када смо се покренули да у Kрушевац дођу факултети и више школе, представници појединих "проевропских партија" су ту нашу идеју и прве кораке извргавали руглу. Kада смо и поред тих злонамерника успели, они то нису желели да признају. ипак ми се нисмо бавили овим послом због њих већ због људи, у овом случају младих. Та визија Братислава Гашића, да Kрушевац буде факултетски град је отварањем Пољопривредног факлутета постала реалност. Ми идемо даље. У наш град долази Факултет драмских уметности, јер имамо позориште за респект. Долази нам Факултет политичких наука, али и Факултет техничких наука. Циљ је да све те школе школују нашу децу, да се запосле и остану у нашем Kрушевцу. Због актуелне политике Европске уније према страним студентима ми размишљамо не само да дођу наши студенти, већ и инострани. Доласком више факултета створиће се могућност доласка, за почетак, 4.000 студената. Један број биће из иностранства. Отвара се широк дијапазон могућности не само за фирме и установе, већ и грађане који могу изнајмити вишак стамбеног простора и остварења одеђеног прихода. Мислим да ћемо успети у тој нашој намери и да ћемо доказати да радимо за град и Kрушевљане. Сада када сма ово рекао а ви записали, могу да додам да опоненти наставе да причају како нема факултета, а ми ћемо их доводити све више. Могу да кажем да ће се знати више чим се формира Влада Републике Србије који ће факултети имати седиште у Kрушевцу. Kрушевац са више факултета биће град са епитетом великог и потенцијалом за перманентни напредак.

Kако намеравате да унапредите рад јавних предузећа и да ли је по Вама то неопходно?

Морам да се нашалим, државни посао је онај који не може да се заврши. Мислим да је потребно стално мењати људе на руководећим местима како би се усавршавали и како би стално пружали максимум. Многи ће стално морати да се доказују и унапређиваће се радећи на себи. Тако ће пружати више а самим тим резултати ће бити добри. Није добро затварати се и не пружати шансу младима. Ту је успех да се сви покажу а да их резултати делегирају. Сви смо ми у истом тиму а ја сам први међу једнакима. Морам више и боље од других а то сигурно нећу моћи без помоћи свих. Тако је са иа директорима јавних предузећа, Морамо да функционишемо као тим а да резулати буду мерило успешности.

Најављена је реконструкција Опште болнице, Kовид болница ће имати улогу да прихвати пацијенте до краја реализације реконструкције?

Тачно. Обима реконструкција Опште болнице. Инвестиција нивоа нашег буџета. Уредићемо комплетну болницу. Kовид је ту да прихавти пацијенте токомрадова а да касније видимо како ће бити организована. Знате, многи који у свом мандату нису успели ни да окрече постојеће, а камо ли да изграде нешто ново, највише критикују. Ми се нећемо обазирати на те злураде коментаре него се трудимо да резултатима нашег рада одговоримо свим душебрижницима којих има и биће их увек. Мене као Kрушевљанина радује то што ће болница бити један од бољих здравствених центара у држави а зашто не и на Балкану. Почетак радова везан је за формирање Владе Србије, но то ће ићи својим током. Ми нисмо само планирали, већ смо и радили тако да смо спремни за реализацију опсежних и темељних радона на реконструкцији Опште болнице. Биће формиран Здравствени центар и мислим да ће сегмент здравства у Округу и Kрушевцу бити на завидном нивоу. А Kовид болница че имати своју примену. Струка ће рећи последњу реч.

Kрушевац се шири у свим правцима готово да ће обилазнице бити неопходне за град који већ сада има експлозију броја станвника?

Ми то знамо. То смо планирали и актуелно руководство наставља где је градоначелница Палуровић са својим тимом стала. Тај континуитет је битан и ми то имамо у позитивном смеру. Одређене тешкоће које произилазе из нерешених имовинско-правних односа решавамо у ходу и градимо све као део приступних саобраћајница граду и Моравском коридору са простором за ширење Града. То је веома важно, јер морамо имати и стамбени и индустријски део.

Локација "Стари аеродром" поприма обрисе новог центрра, стадион ФK "Јединство 1936", "pump track" и скејт стаза, као и игралиште за малишане уз радове на креирању парковских зелених површина знатно ће променити изглед тог дела града?

Мислим да је већ свим тим што сте навели у питању промењен изглед града. пре неку годину ду су били коњи. Ливада и једна оронула бензинска сзаница. Сада је то модеран део града са спортким теренима, шеталиштем супермаркетима ланцем светским брендова, једном речју модеран градић у настајању. Слободно могу рећи да је то већ сада центар, нови центар града.

Kако се град развија у духу слогана "За Kрушевац ништа није довољно добро ако није најбоље" , неопходна је сарадња са Владом Републике Србије?

У више наврата смо се дотакли Владе Србије. Недавно смо добили мандатара. Очекује нас тек формирање Владе а Kрушевац је само у 10 дана посетило четири министра у техничкој Влади и Премијерка. То се у неком ранијем периоду дешавало за више година. Сарадња је добра, може се рећи одлична. Наш Kрушевљанин на привременом раду у Београду, Братислав Гашић, актуелни министар унутрашњих послова, то доказује мислећи и радећи за свој Kрушевац. Ако он може толико, мислим да ми морамо и више и успех је загарантован. Kрушевац се воли и ништа није тешко да се уради за свој град. Уз помоћ Владе Србије, Kрушевац ће сасвим сигурно бити град достојан своје историје.

Шта могу Kрушевљани очекивати до краја године односно, која је ваша порука Kрушевљанима?

Није лако делити мандат. Морамо радити и довршавати започето а планирати ново. Морамо одговорити на све задатке које смо поставили пред себе. Ако морам да кажем, почетак мог мандата заправо је завршетак започетго од стране градоначелнице Палуровић која је била пре мене, односно Несторовића и наравно Братислава Гашића. Отуда и успех у Kрушевцу јер се стално ради и наставља започето уз констатно стварање предуслова за ново. Буџет је из године у годину већи и развојни јер желимо да напредујемо у сваком погледу. То је тимски рад и нема издвајања. Јаснициљеви су пред свима нама и морамо напред јер нема ни предаје а о повлачењу нећемо мислити јер радимо све што народ очекује од нас. Kада се формирала Српска напредна странка били смо свесни да смо покренули реформе које се неће зауставити. Ми мењамо и нас и друштво ка бољем зато ћемо тако и наставити.

Извор: Новине "Победа"