Вести

Потписани Уговори за станове за избеглице

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, градоначелник Иван Манојловић и председник Скупштине Драгана Баришић обишли су данас породице са статусом избеглица, из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које су по Програму стамбеног збрињавања избеглих и расељених лица, са учешћем Града, добиле станове у закуп. Они су посетили и шесточлану породицу Славише Веновца (у истој згради) који је ово право већ остварио.

Још три избегличке породице са територије града Крушевца, од данас су и званично решиле свој стамбени статус добијањем станова у закуп.

Уговоре су потписале Далиборка Марковић и Милка Вукмирица, а стамбено питање у овом циклусу решила је и породица Снежане Милићевић. Потписивању Уговора присуствовали су и начелник Градске управе Весна Анђелић, као и чланови Комисије за доделу станова.

Градоначелник Иван Манојловић честитао је породицама које су кроз овај Програм и уз помоћ Града обезбедиле простор за становање, који ће уз повољне услове моћи и да откупе.

Како је појаснила комесарка Станисављевић, станови ће након 6 месеци континуираног коришћења, моћи и да се откупе по повлашћеним ценама. Процена иде на 50% тржишне вредности некретнине, плаћа се у периоду до 25 година без камате, а могу се остварити и додатна умањења цене.

"У току 2023. Комесаријат је стамбено збринуо 1000 породица, преко 700 породица је добило пакете економског оснаживања, а преко 6000 породица смо помогли са огревом и пакетима хране. И у 2024. години настављамо са истим интензитетом. Хвала породицама на стрпљењу и поверењу које имају у Републику Србију која је увек уз свој народ и решавањем стамбеног питања породицама осигуравамо лакшу будућност. Расписаћемо нове Јавне позиве за стамбено збрињавање најугроженијих породица избеглица и интерно расељених лица и драго ми је што знам да ће Град Крушевац учествовати."

У Крушевцу су до сад додељена средства за збрињавање за укупно 129 породица, кроз буџет Републике Србије и путем донаторских средстава.

О даљим плановима Комесаријата на подручју града Крушевца разговарано је и у Кабинету током састанка који је претходио потписивању Уговора.

Извор: Град Крушевац