Вести

Одржан састанак са министром Милићевићем

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић са сарадницима Зораном Анђелковићем, Ђорђем Чоловићем и Душком Вукајловићем, посетио је градоначелника Крушевца Ивана Манојловића, одржавши састанак у кабинету на коме су присуствовали заменик председника Скупштине Синиша Максимовић и начелник Градске управе Весна Анђелић.

Главна тема састанка била је успешно одржан прошлогoдишњи Међународни омладински камп у Крушевцу. Говорило се и о могућности да Крушевац поново буде домаћин, узевши у обзир добру организацију и утиске гостујуће деце из дијаспоре на прошлогодишњем кампу.

Међународни омладински камп се организује уз финансијску подршку Кабинета министра задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, а у циљу очувања и јачања односа Републике Србије и дијаспоре. Циљ је очување историјског наслеђа, повезивање младих из дијаспоре са вршњацима из матичне земље, али и успостављање сарадње на свим пољима, која ће се континуирано унапређивати. Крушевац је од 21. до 23. августа прошле године био домаћин Омладинског кампа, који је окупио младе представнике културно-уметничких друштава из Румуније, Словеније и Републике Српске као и представнике локалних друштава из Крушевца.

У изјави за медије, градоначелник Манојловић је рекао да ће се Град Крушевац одазвати на нове позиве Министарства и да ће припремити сву потребну документацију. Такође је истакао да се планира организација скупа и пријем наших људи који живе у иностранству.

Министар Ђорђе Милићевић је рекао да му је драго што је чуо добре иницијативе од градоначелника везане за координацију и мере активности у односима Србије са дијаспором.

"Прихватам све сугестије и предлоге како би унапредили сарадњу са дијаспором, у сарадњи са локалним самоуправама. Прошлогодишњи летњи кампови су били пионирски корак који смо реализовали и са градом Крушевцем, окупивши преко стотину малишана из дијаспоре."

Министар Милићевић је додао да не постоји боље место у Србији где би кроз средњевековно наслеђе и прошлост Крушевца наши малишани ван Србије научили о историји српског народа, што је и сам чуо од деце који су били гости прошле године и која се сећају сваког садржаја који је за њих био организован у Крушевцу.

"То је био повод да данас дођем и поразговарам са градоначелником и његовим тимом, да понудимо да Град Крушевац поново аплицира са једним квалитетним пројектом, у смислу организације летњих кампова, јер је наш заједнички интерес да Крушевац угости децу и током ове године."

Конкурс је расписан претходне недеље и трајаће наредне три недеље.

Извор: Град Крушевац