Вести

Одржан ЕРАСМУС+ састанак о битности озелењавања (пројекат "GROWTH")

Академија васпитачко-медицинских струковних студија са седиштем у Крушевцу, домаћин је састанка пројектног конзорцијума у оквиру међународног пројекта ЕРАСМУС+ под називом "Greening Relevance in Operations in Western Balkans Tertiary Education Habitats (GROWTH)" 25. и 26. марта 2024. године у Крушевцу.

Овај пројекат део је свеукупних напора Европске Уније ка постизању климатске неутралности, јер се бави питањима развоја еколошке свести и процеса зелене транзиције у земљама Западног Балкана. Активности пројекта усмерене су на подизању еколошке свести имплементацијом концепта зелених универзитета и методологија и пракси зеленог образовања у високошколским установама Западног Балкана.

Због актуелности и значаја теме које ће бити обрађиване, у рад пројектног тима укључени су и представници локалне самоуправе који ће поделити своје знање и искуство везано за зелену транзицију, одрживи развој и развој еколошке свести, као и активности које су у том оквиру до сада спроведене (или планиране за будућност) на територији Града Крушевца.

У име Града Крушевца, скупу се обратила заменица градоначелника Снежана Радојковић.

"Важно је да друштво и привреда препознају важност зелене транзиције и предузму конкретне кораке ка стварању одрживије будућности, укључујући смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, коришћење обновљивих извора енергије, одржива пољопривреда, рециклирање и смањење отпада. Што се тиче климатске неутралности, заједнички циљ нам је да смањимо штетне ефекте за животну средину и климу, да смањимо емисије угљен-диоксида и других штетних гасова, као и да инвестирамо у обновљиве изворе енергије. Али, морамо много радити и на развоју еколошке свести и едукацији људи о значају одрживости и заштите животне средине", рекла је заменица градоначелника.

Такође, посебно је нагласила да је град Крушевац пример добре праксе везано за зелену транзицију, одрживи развој и развој еколошке свести.

"Из Буџета Града издвајају се средства за различите облике финансирања пројеката из области енергетске ефикасности. Нарочито су нам важни пројекти у оквиру суфинансирања мера енергетске санације објеката у власништву физичких лица које спроводимо уз помоћ Министарства рударства и енергетике. Кроз подршку коју нам је Влада Швајцарске пружила и уз сарадњу са Министарством рударства и енергетике, пет школа и један вртић су постали енергетски ефикаснији. Град Крушевац је добитник Европске енергетске награде, на основу успешне реализације овог пројекта. У сарадњи са "КfW" банком и Министарством грађевинарства и инфраструктуре, почело је са радом Постројење за пречишћавање отпадних вода. Неколико година уназад, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, преко Јавних позива учествујемо у пројектима мапирања, превенције и уклањања дивљих депонија.

У жељи да имамо што чистији ваздух и пријатнији амбијент, сваке године се у Граду посади по неколико хиљада садница лишћарских и зимзелених врсти биљака. Донели смо Програм одрживе урбане мобилности (2021-2025). Напорима које улажемо на овом пољу добили смо и Европску награду 2019.године и Националну награду 2021. од Министарства саобраћаја и инфраструктуре. Послове сакупљања, депоновања и рециклаже на територији Града обавља ЈКП "Крушевац". Услугом одвожења смећа покривено је 99,5% од укупног броја становника. Сав отпад се депонује на постојећој депонији, а рециклажа се обавља у Рециклажном центру у самом предузећу. У плану је отварање савременијег и по свим еколошким стандардима прихватљивијег Регионалног центра за управљање отпадом. Што се тиче еколошког образовања, у Граду је формирана Радна група за еколошко образовање са екокоординаторима, наставницима у школама. На тај начин покушавамо да радимо на подизању еколошке свести грађана од најранијег узраста."

По речима Катарине Томић, професора струковних студија на Академији струковних студија, пројекат има за циљ да развија вештине одрживог развоја код студената високошколских установа и успостави начине на које те установе могу извршити транзицију ка одрживом развоју, као и да се кроз курсеве и различите научне области развијају те вештине одрживог развоја и пронађу нови или имплементирају већ познати начини, све са циљем постизања зелених установа.

Директор Универзитета Бијељина и координатор на пројекту доктор Боро Крстић, додао је да је битно пренети искуства и свест одрживог развоја и озелењавања у оквиру високошколских установа и институција у региону, што се може урадити преко оваквог пројекта.

"Пројекат има седам партнера, то су колеге из Крушевца, Црне Горе, Босне и Херцеговине, тачније Сарајево и Мостар, колеге из Дизелдорфа, као и са факултета из Словачке, они су то све прошли и прихватили па су ту да нам помогну и подрже нашу транзицију. Укључићемо и студенте, јер нам је циљ да укључимо што више људи како би што боље проширили свест, како високошколских установа тако и других субјеката о потребама заштите животне средине."

На крају је додао да је пројекат почео 1. марта 2023. године и да ће трајати до 1. марта 2026, али да је 2024. кључна, јер се почиње са битним корацима конкретне реализације.

У оквиру пројектних активности, данас је предвиђена организована посета Рециклажном центру и Постројењу за пречишћавање отпадних вода, како би се страни партнери упознали са еколошки усмереним активностима ЈКП "Крушевац" и ЈКП "Водовод".

Извор: Град Крушевац