Вести

Обиласци министара

Данас су након одржане седнице Владе у Градској управи Крушевац, уследили обиласци министара.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић посетио је корпорацију "Трајал", фабрику пића "Рубин" и пољопривредно газдинство "Бркић" у Великом Шиљеговцу.

Министра је у "Трајалу" директор корпорације Милош Ненезић упознао са историјом и програмом производње.

Министар Мартиновић истакао је да је "Трајал" важна компанија за српску привреду, како због дуге традиције тако и због велике лепезе производа који се производе по највишим европским и светским стандардима.

Министар је напоменуо да је "Трајал" важан и због наше пољоипривреде, зато што производи најсавременије противградне системе.

Министар културе Никола Селаковић обишао Народни музеј Крушевац, цркву Лазарицу и Донжон кулу.

"Данас на наш најсветији национални празник Видовдан, на дан када обележавамо 635 година од Косовске битке, одржали смо посебну седницу Владе овде у Лазаревом граду Крушевцу, који је 32 године био престоница Србије и обзнанили намеру Министарства културе да у предстојећем периоду Влади предложи проглашење пројекта обнове Лазаревог града за пројекат од националног значаја", рекао је Селаковић.

Он је додао да то суштински значи да ће он представљати један од приоритета када су у питању средњовековни локалитети на територији наше земље и да ће све оно што буду радили Министарство и Републички завод за заштиту споменика културе бити фокусирано на овај циљ.

Селаковић је рекао да је јуче потписан уговор који ће омогућити да мешовита средства ЕУ са једне и града Крушевца са друге стране, буду усмерена на израду пројектно – техничке документације која подразумева на првом месту обнову остатака Донжон и главне градске куле.

Министарка науке Јелена Беговић обишла радове на изградњи Регионалног индустријско-технолошког парка. Министарка Беговић је напоменула да на Видовдан када славимо прошлост Министарство науке окренуто је и ка будућности и ово је симболичан моменат да баш на Видовдан обиђемо радове на парку који ће омогућити останак младих у граду.

Она је истакла да се Регионални индустријско-технолошки парк гради за будућност Крушевца и Србије. Истакла је да је задовољна динамиком радова и да се први објекат већ назире.

Са динамиком радова министарку је упознала директорка Бизнис инкубатора Мартина Манојловић која је рекла да се изградња одвија према плану и да, као и сви из научне и привредне заједнице, са нестрпљењем очекују почетак рада Регионалног индустријско технолошког парка. Испред Града обиласку су присуствовали начелница Градске управе Весна Анђелић и помоћница градоначелника Ана Прванов.

Приликом обиласка Источне обилазнице министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је изјавио:

"Важно је да прихватимо предлог Града да кренемо да урадимо 1,9 километара. До сад је урађено око 38 посто деонице и пројектује се нешто мање од 5 километара додатка како би ова обилазница била у пуној функцији."

Изградња Источне обилазнице омогућиће да транзитни саобраћај који већ сада не иде кроз Град још брже и безбедније обилази Крушевац.

Министар је додао да ће радови на Моравском коридору бити завршени до краја 2025. године.

"До краја ове године треба да одрадимо Моравски коридор до Трстеника, а могуће је и до Врњачке Бање."

Министар се осврнуо на капитални пројекат Регионалне депоније и изградње брзе пруге.

"Крушевац је град који реализује многе инвестиције. Пошто радимо са развојном банком КФВ очекује да ће до краја године расписати тендер и чак имати извођаче за депонију која је веома важна. Покренуо сам и пројекат реконструкције пруге Сталаћ-Крушевац-Краљево-Руднице."

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић је рекао да су бенефити отвореног ауто-пута већ видљиви.

"Скоро смо обавили разговоре са потенцијалним иностраним инвеститором кога је управо та близина ауто-пута определила да Крушевац сврста у ужи избор."

Изградња брзих саобраћајница омугућиће бржи проток људи и роба што ће резултирати привредним растом, развојем туризма али и извеснијим останком људи у унутрашњости, јер и посао у другом граду неће бити проблем.

Данас је министарка Министарства без портфеља задужена за област равноправности, спречавања насиља над женама и економско и политичко оснижавање жена Татјана Мацура имала састанак са председницом Скупштине града Крушевца и председницом за Родну равноправност др Драганом Баришић, а потом је обишла Центар за социјални рад.

Извор: Град Крушевац