Вести

Обележена 83. годишњица формирања Расинског партизанског одреда

У селу Дедина, данас је обележена 83.годишњица од формирања Расинског партизанског одреда. Организатор је Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије – Градски одбор Крушевац. Венци су положени код спомен обележја првом ратном команданту одреда – народном хероју Михајлу Живићу и борцима – житељима села који су дали своје животе у ослободилачким ратовима Србије од 1914. до 1999.године. Венац је положио и градоначелник Иван Манојловић.

Осим Градоначелника, пошту полагањем цвећа одали су и Градски одбор СУБНОР -а, Војска Србије (Гарнизон Крушевац), удружење ратних ветерана Бојево братство, Коло српских сестара, Удружење пензионера "Цар Лазар" и МЗ Дедина.

Председник Градског одбора Бојан Томић је рекао да се данас исказује поштовање народном хероју Михајлу Живићу, полицијском службенику Сретену Милићу, који је положио живот током извршавања борбених задатака 1998. на простору Косова и Метохије, као и страдалим ратницима овог краја који су дали животе у ослободилачким ратовима вођеним од 1912. до 1945. године.

"Наставићемо са традицијом подсећања и чувања успомена на учеснике ослободилачких ратова од Балканских до НАТО агресије."

Заменик Градског одбора СУБНОР-а пуковник у пензији Раде Рњаковић говорио је о историјату настанка и ратним акцијама Расинског партизанског одреда. Први командант одреда био је Михајло Живић, авијатичарски поручник из Дедине, а након њега Милоје Закић, војни питомац и Драгослав Петровић Горски. Најзначајнију оружану борбу одред је извео 1944.године у Великој Ломници.

Расински партизански одред током рата прерастао је у 16.српску бригаду, која је ушла у састав 21.српске дивизије која је наставила борбена дејства на ширем простору Србије и Југославије до коначног ослобођења.

Са борбеним путем Михајла Живића присутне је упознао Илија Омић.

Извор: Град Крушевац