Вести

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ KАНЦЕРА ДОЈKЕ - 20. МАРТ

У Србији се 20. март обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Ово је најраспострањеније малигно обољење од кога годишње оболи око 4 хиљаде жена, а више од трећине изгуби борбу са овом болешћу.

Лекари истичу значај превенције и нуде охрабрење да је рак излечив, уколико се открије на време. Рак дојке је болест која представља најчешћи малигни тумор код жена у Србији. Држава улагањем у опрему и кадрове има за циљ да помогне у превенцији и раном откривању ове болести.

"Нови мамограф омогућио је и већи број прегледа, али на жалост и овог дана када обележавамо борбу против ове опаке болести бележимо и новооткривене канцере и то међу млађом популацијом", истакла је начелница Радиолошке службе Дома здравља Kрзушевац, супервизор за канцер дојке за Расински округ, докторка Рада Јоксимовић Змејкоски.

"Радиолошка служба ради у пуном капацитету, дневно се прегледа велики број жена, што на скрининзима, што на редовним прегледима и контролама, срећом патологије које пронађемо у великом проценту су у раној фази", наглашава доторка Рада.

Оно што брине, јесте да болест не бира старосну доб, напротив, све више је откривених сумњи на канцер код младих жена и девојака. Порука радиолога и онколога поводом 20. марта - Дана борбе против канцера дојке јесте изражена статистиком. У нашој земљи свака осма жена оболи од канцера дојке, број новооткривених случајева износи преко 4 хиљаде годишње.

Превентива за рак дојке је правилна исхрана, смањити или потпуно елиминисати употребу пића и престати са употребом дувана. Телесну тежину треба одржавати, јер је гојазност један од фактора ризика за настанак рака дојке. Обавезно упражњавати умерену физичку активност, обављајти смаопрегледе дојки и одазвати се на позиве за превентивне прегледе. Прегеледи се могу обавити код изабраног гинеколога, где се обавља ултразвучни преглед дојки. Савремени мамографи користе мање дозе зрачења, преглед траје око од 5 до 7 минута.

И у мушкој популацији бележи се ово обољење, али у знатно мањем проценту, односно износи 1 одсто.

Извор: Новине "Победа"