Вести

Министарка Кисић у посети породилишту

У сусрет међународном празнику посвећеном припадницама лепшег пола, Крушевац је данас посетила министарка за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије проф. др Дарија Кисић. Након састанка са градоначелницом Јасмином Палуровић, замеником Александром Јовановићем и помоћником за друштвене делатности Јеленом Тодоровић, обишла је крушевачко породилиште.

У разговору са директорком Опште болнице др Весном Стевић Гајић и начелником Гинеколошко-акушерског одељења др Благојем Миловановићем, министарка Кисић упозната је са актуелном ситуацијом у крушевачком породилишту.

Осим запослених, сусрела се и са женама које су се управо оствариле у најлепшој улози и постале маме. У неформалној конверзацији са министарком испричале су своја нова животна искуства, а уз "најлепши поклон" који ће донети кући, дариване су цвећем и слатким програмом.

"Подаци о наталитету су охрабрујући", навео је начелник др Благоје Миловановић. Према статистици из прошле године, забележен је известан пораст броја новорођене деце у односу на 2021., а у прва два месеца ове године рођено је 16 беба више него у истом периоду прошле.

"Овом сегменту здравства поклања се посебна пажња, јер се ту рађа живот. Задовољство нам је што је министарка Кисић одабрала да обиђе баш крушевачко породилиште које покрива цео Расински округ и у коме се обави око 1500 порођаја годишње. Трудимо се да пружимо што боље услове за породиље и новорођенчад, као и сву могућу негу и посвећеност лекара и медицинских сестара", изјавила је директор Опште болнице др Весна Стевић Гајић.

Тренутно је у породилишту смештено 15 породиља (са 8 девојчица и 7 дечака), а у протекла 24 часа рођене су 3 девојчице.

Да је сарадња између Града и Министарства одлична, потврђују бројни заједнички пројекти, рекла је Градоначелница.

"Популациона политика свакако спада у најважније области рада локалне самоуправе и сваке године повећавамо број мера подршке, али и материјална средства која издвајамо у те сврхе. И резултати не изостају."

"Крушевац је пример одличне праксе што се тиче напретка у сегменту демографије", истакла је министарка Дарија Кисић.

"Посебно треба похвалити додатне мере којима као Град поспешује наталитет. Охрабрујући су подаци које смо чули од запослених и надамо се да ће се та слика ширити Србијом", закључила је.

У оквиру посете Граду, министарка је обишла и изложбу цвећа ЈКП "Крушевац" у Крушевачком позоришту.

Извор: Град Крушевац