Вести

Четири деценије рада Фабрике воде у Мајдеву

У Фабрици воде за пиће у Мајдеву, данас је обележен значајан јубилеј – 4 деценије постојања и рада.

Уредно и стабилно снабдевање здравом пијаћом водом за више од 150 000 корисника на територији Расинског управног округа, резултат је заједничког труда бројних генерација које су својим радом оставиле трага у колективу, чуло се на данашњем скупу коме су присуствовали бројни гости.

Њима се најпре обратио градоначелник Иван Манојловић. Он је истакао значај, савестан и посвећен рад овог јавног предузећа које оправдано носи епитет лидера у области водоснабдевања у региону. Одговорност коју носи према грађанима превазилази границе Крушевца, с обзиром да надлежност обухвата и Ћићевац, Александровац, као и део Трстеника.

"У 2022. години из буџета Града за инвестиционо улагање у ЈКП "Водовод" издвојено је око 154 милиона динара, 2023. планирано је 214,5, а ове преко 260 милиона, што је довољно илустративна чињеница о томе колико Град води рачуна о овом јавном предузећу од општег интереса. Такође, то што Град улаже у ЈКП значи да се ради и инвестиције реализују на корист грађана.

Не треба занемарити ни чињеницу да је квалитет здравствене исправности воде на веома високом нивоу и да спада у најчистије у Србији."

Како су изгледали почеци рада пре 40 година, евоцирао је успомене први директор Милутин Пешић.

Десет година је прошло од завршетка пројекта реконструкције и проширења капацитета Фабрике воде о чему је говорио директор Мирослав Стојановић, након кога је наставио директор ЈКП "Водовод" Владимир Милосављевић.

"Данас, 40 година после оснивања, стасали смо у велику породицу са преко 300 запослених. Реконструкцијом од пре једне деценије, обезбедили смо стабилно снабдевање здравом пијаћом водом. Активно одржавамо и акумулацију "Ћелије" као кључно водоизвориште. Мрежом дугом 900 км., здравом пијаћом водом снабдевамо преко 150 000 становника Крушевца, Александровца, Ћићевца и део општине Трстеник.

Наш најважнији задатак је да водозахват језера сачувамо од загађења како бисмо задржали висок квалитет и здравствену исправност воде.

Желим да се захвалим граду Крушевцу као оснивачу на изузетном труду и подршци у оквиру међуопштинске сарадње на очувању акумулације Ћелије, а такође и општинама Брус и Блаце."

Свечаност је била и прилика за доделу Захвалница најзаслужнијима: градоначелнику Ивану Манојловићу, начелници Градске управе Весни Анђелић, државном секретару Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобану Костићу, ЈВП "Србијаводе" Београд и ВПЦ "Морава" из Ниша, Мирославу Стојановићу и Братиславу Гашићу (у знак посебне захвалности) коме ће бити накнадно уручена.

У музичком програму су учествовале вокална солисткиња Кристина Анђелић и Сања Ивановић.

Извор: Град Крушевац