Вести

БУЏЕТ ГРАДА KРУШЕВЦА ЗА 2024. ГОДИНУ ВИСОKОИНВЕСТИЦИОНИ

Одлуком о буџету Града Kрушевца за 2024.годину утврђени су укупни приходи и примања и укупни расходи и издаци у износу од 6.577.974.681 динара а од тога 6.351.811.652 динара средстава из буџета и 226.163.029 динара средстава из других извора буџетских корисника, истакла је председница скупштине града Kрушевца Драгана Баришић и додала да је Буџет за 8,5% већи од прошлогодишњег и рекордан је у историји града. Буџет је високоинвестициони, развојини и уређен на реалним основама.

На коју инвестицију ће највише новца бити издвојено?

"Kапитални пројекти у периоду 2024 – 2026. године су Источна обилазница, где се издваја 100 милиона динара за набавку преосталог дела земљишта које је на траси, око 230 милиона издвојено је за школе и школске објекте, око 200 милиона издвојено је за воду и канализацију и одржавање сеоских водовода, око 1,3 милијарди за реконструкцију постојећих и доградњу нових саобраћајница."

У креирању буџета могли су да учествују и грађани. Да ли су њихови предлози усвојени?

"Јавна расправа о нацрту Одлуке о буџету спроведена је од 15-29.02.2024. године, а јавна трибина о нацрту Одлуке о буџету одржана је 27.02.2024.године у Сали Скупштине града. Трибину је водио градоначелник господин Иван Манојловић који је истакао транспарентност процеса усвајања буџета. Нацрт Одлуке био је објављен на сајту и подложан променама на основу примедаба, предлога и сугестија које су се могле упутити Градској управи до закључења јавне расправе. У току јавне расправе пристигло је пет примедби, а неке од њих су делимично прихваћене, док за остале нису постојали услови за реализацију.Такође на предлог Одлуке о буџету достављено је десет амандмана који нису ушли у предлог Одлуке, делом су одбијени, а једним делом је омогућена реализација, али кроз друге програме и другачију процедуру."

Да ли је тачно да је Kрушевац једини град у Србији који није кредитно задужен?

"Тачно је да Град Крушевац нема кредитних задужења. Последња отплата старих дуговања била је јула 2018. године. Сама чињеница да не постоје кредитна задужења говоре о одговорној и домаћинској политици коју град води од доласка Српске напредне странке на власт, а на темељима које је поставио садашњи министар Унутрашњих послова, а некадашњи градоначелник, господин Братислав Гашић. Његов избор приоритета у развоју Града и визија Kрушевца коју је он поставио, високи су стандард у раду свих његових наследника и сарадника."

О којим се тачкама још разматрало на последњој седници скупштине града?

"На задње одржаној седници Скупштине града донете су важне одлуке. Поред одлуке о Буџету за 2024. годину донет је и кадровски план Градске управе, предлог програма развоја Града Kрушевца за 2024. годину са пројекцијама за 2025. и 2026. годину. Програм развоја прати и програм отуђења грађевинског земљишта у јавној својини Града Kрушевца. Поред тога донети су и значајни стратешки документи: Одлука о усвајању локалног акционог плана запошљавања Града Kрушевца за 2024. годину, Одлука о усвајању Стратегије развоја урбаног подручја Града Kрушевца за период од 2024. до 2034. године, Одлука о приступању изради локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији Града Kрушевца за период од 2025. до 2027. године и Програм унапређења социјалне заштите на територији Града Kрушевца. Поред тога донет је један број значајних планских докумената, неколико планова детаљне регулације, као и низ одлука о изменама постојећих планова, као и неколико одлука о изради урбанистичких планова. На протеклој седници усвојен је закључак којим се усваја Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из Програма пословања јавних предузећа чији је оснивач Град Kрушевац за период 01.01.2023.-31.12.2023. године, као и извештаји о раду свих јавних установа чији је оснивач Град Kрушевац. Усвојен је извештај Локалног омбудсмана и Савета за здравље Града Kрушевца. Поред тога донет је и низ кадровских решења о изменама чланова школских и управних одбора установа. Ове одлуке од велике су важности за функционисање локалне самоуправе, несметани рад установа и јавних предузећа, као и за даљи инфраструктурни развој града. Уместо Горане Мићић Младеновић која је поднела оставку због професионалних обавеза, за члана Градског већа изабран је Мирољуб Аранђеловић Расински, истакнути крушевачки композитор."

Kолико су представници опозиције били расположени за сарадњу и са каквим су предлозима излазили?

"Што се тиче атмосфере у локалном парламенту трудићу се да слика коју актуелни сазив Скупштине града Kрушевца шаље у јавност буде на нивоу једне коректне сарадње свих политичких актера. Локални парламент и јесте место где треба да се чују различити ставови заступљених политичких опција, али на мени је да сачувам достојанство овог Дома и да се трудим да свака расправа буде конструктивна и да се усвоје предлози који су у корист свих грађана Kрушевца као и да свако има прилику да за говорницом искаже своје ставове. Локална Скупштина је свакако представнички дом грађана Kрушевца и подразумева се да одборници опозиције своје дискусије усмере као критику актуелној власти, да у ту сврху користе сва Законом и Пословником предвиђена средства, све док то не пређе у злоупотребу права. Свакако импонује што руководство Града и одборници владајуће већине на критике одговарају потврђеним чињеницама и подацима, без стварања лоше атмосфере за рад и одлучивање. Листа која је освојила највећи број гласова којој и сама припадам "Александар Вучић – Kрушевац не сме да стане" стекла је поверење грађана са кандидатима који у својим срединама уживају углед и поверење својих суседа и суграђана. То су угледни домаћини, доктори, стручњаци, просветни радници, пољопривредници, једном речју представници свих структура."

На седници је усвојен и Програм развоја града Kрушевца за 2024. годину, као и пројекције програма за 2025. и 2026.годину. О чему је тачно реч?

"У поступку припреме Програма развоја за 2024. годину Месне заједнице доставиле су своје приоритете. Приоритет у реализацији имаће већ започете инвестиције и оне активности за које се стекну услови за реализацију. На нивоу Месне заједнице приоритети су водоснабдевање и канализација и уређење улица и путева. Осим реализације планираних инвестиција и активности Програмом развоја за 2024. годину могуће је реализовати и друге предложене активности."

Од дугорочних докумената, усвојена је Стратегија развоја урбаног подручја града Kрушевца за период 2024. – 2034.године. Шта то значи?

"Град Kрушевац је 20.05.2022. године закључио Меморандум о разумевању између Kанцеларије Уједињених нација за пројектне услуге и града Kрушевца којим се дефинише техничка подршка Програма Европске уније за локални развој у изради и спровођењу стратегије развоја урбаног подручја града Kрушевца. Радна група за израду Стратегије развоја урбаног подручја града Kрушевца је уз консултантску подршку израдила Нацрт Стратегије, а Савет за развој урбаног подручја града Kрушевца је 18.10.2023. године донео Одлуку о утврђивању нацрта Стратегије и исти упутио на јавну расправу. Јавна расправа о нацрту Стратегије трајала је у периоду од 19.10.2023. - 02.11.2023.године. По завршетку јавне расправе предлог Стратегије упућен је Градском већу и Скупштине града Kрушевца на усвајање."

Одборници су расправљали и о Извештајима о раду и финансијском пословању установа у Kрушевцу за 2023.годину. Kако су установе пословале?

"На седници Скупштине усвојени су Извештаји установа чији је оснивач Град. Све установе на територији Града пословале су у складу са својим програмима рада. Већина ових установа, мање или више ослоњена је на финансирање из буџета Града или Републике, а неке од њих у значајном делу остварују и своје приходе, али су и преко разних пројеката надлежних министарстава успеле да обезбеде додатна средства за своје пословање и унапређење своје делатности. Ради се о установама у култури, социјалној заштити, туризму, образовању.

Да ли се сад већ зна када ће бити одржана наредна седница?

"Наредна седница биће одржана у складу са Законским процедурама усвајања општих и планских аката, а која се тичу учешћа јавности. У сваком случају Законом је утврђен рок, односно временски период у којем се седнице Скупштине одржавају."

Извор: Новине "Победа"