Вести

Беловодска розета уручена Селимиру Радуловићу

Добитник овогодишње Беловодске розете, која је одржана по 48.пут је књижевник Селимир Радуловић. На централној вечери манифестације, награду му је уручила заменик градоначелника Снежана Радојковић. Награда Камена розета додељује се заслужним појединцима у знак признања за уметнички, културни и научни допринос српској култури. Симбол манифестације – Цвет у камену представља симбол средњовековне културе, духовности и један је од најупечатљивијих елемената цркава моравске школе.

Беловодска розета трајала је од 18.до 21.јула и била је употпуњена бројним садржајима.

Отпочела је отварањем 28. вајарске колоније "Беловодски пешчар" чију традицију рада са каменом су показали академски вајари Милан и Иван Марковић, Петар Божовић и студент ФПУ Петар Марковић, као и 13. мозаичарске колоније "Младен Србиновић" на којој су своје уметничко стваралаштво приказале Ана и Милица Миљковић, студенткиње ФЛУ. Колоније су трајале седам дана. Традиционално, дела са колонија приказана су у Музеју клесарства и вајарства у Белој Води.

У петак,19. јула у Великом амфитеатру одржан је уметнички програм са учешћем КУД-ова "Герасим Вујић", Коњух, "Цар Лазар", Лазаревац и Милице Лукић, хармоника и "Ратко Јовановић", Бела Вода.

Садржајно најбогатији програмски дан било је финално вече када је уручена 33.по реду, најзначајнија награда "Цвет у камену". Програм је започео сусретом у Основној школи у Белој Води, Књижевно уметничке школе за младе таленте "Слово љубве" са добитником Розете, песником Селимиром Радуловићем. Након тога уследила је посета гостију, званица, учесника и организатора – Музеју клесарства, библиотeци и Мозаичарској и Вајарској колонији.

Завршно вече је отворила директор КЦК Виолета Капларевић, подсећајући да је реч о догађају са културним, уметничким и духовним значајем.

"КЦК је са поносом представља јер се одржава у престоници клесарства са дугом традицијом и носи назив розете која је симбол српских светиња, црквене уметности и архитектуре."

Обраћајући се присутнима заменица градоначелника Снежана Радојковић је нагласила да је ова манифестација обележје не само Беле Воде, већ и Крушевца и да има најдужу традицију.

"Драго ми је што су чланови Савета једногласно донели одлуку да овогодишњи добитник буде књижевник и антологичар Селимир Радуловић, изузетан песник, поготово када је у питању духовно песништво и посвећеност, које се ослања на традицију нашег народа."

Слово о добитнику изрекао је књижевни критичар Иван Негришорац, након чега је награда овогодишње Беловодске розете "Цвет у камену" уручена песнику Селимиру Радуловићу. Овогодишњи добитник Беловодске розете је књижевни критичар и антологичар, потпредседник Удружења Књижевника Србије и члан Друштва новосадских књижевника. Објавио је до сада 12 песничких књига, а бави се и књижевно – критичким текстовима. Добитник је бројних угледних књижевних награда.

Престижну награду Радуловићу је уручила заменица градоначелника Града Крушевца Снежана Радојковић.

Након уручења, уследила је традиционална беседа добитника.

У уметничком делу програма наступили су Раде Јоровић у пратњи оркестра и Влада Баралић, уметник на фрули.

Беловодска розета завршила се у недељу, 21. јула уметничким програмима, на отвореној сцени Великог амфитеатра.

Покровитељ манифестације је Град Крушевац, а организатор Културни центар и МЗ Бела Вода.

Извор: Град Крушевац