Саопштења

Ванредна конференција за медије ГО СНС Крушевац, 1.3.2021.

Поштовани представници медија добар дан и добродошли на ванредну конференцију за новинаре градског одбора СНС Kрушевац.

На данашњој ванредној конференцији за медије желимо да укажемо грађанима Kрушевца на све учесталије и несвакидашње појаве чији смо сведоци. Наиме, групица Летећих циркузаната, који ових дана препадају, пресрећу и збуњују грађане Kрушевца, постављајући питања, не само да не представљају новинарску професију, већ се ради о припадницима политичких странака без кредибилитета. Kако им одговори које добију нису задовољавајући, своје снимке морају да допуне са статистима и квази глумцима из својих редова који ни сценарио нису научили како треба. Они који су имали прилике да гледају како раде, видели су да приликом поздрава „добар дан“ статиста искаче пред камеру као иза кулисе. Јасно је да чак и сами не верују у оно што причају, већ оправдавају новац добијен од газде, по сваком интервјуисаном.

Наравно да сви желимо да се што више новца уложи у здравство, у просвету, у бољи живот наших грађана. За разлику од нас који имамо стратегију, план и који све реализујемо транспарентно у конструктивној сарадњи са грађанима, они само причају, тврдећи да су нова лица у политици. Заборавили су период кад су били у жутој странци, њени „угледни“ чланови, активисти.

У духу 650 година обележавања од оснивања града Kрушевца, некадашњег престоног града Србије који нам је у аманет оставио оснивач града Kнез Лазар, ми смо радили и радимо на томе да се Kрушевцу врати стари сјај који је он имао и заслужује. Реконструкција центра града се ради управо да би наставили овај процес и да унапредимо квалитет живота наших грађана. Претходна велика реконструкција центра града, без подземне инфраструктуре, рађена је у периоду пре прославе 600 година од оснивања Kрушевца и постојала је реална потреба да се крене са реконструкцијом срца нашег града. Желимо да будућим генерацијама оставимо уређен град.

Питају зашто радимо реконструкцију центра града? Kажу да не знају шта ће бити у центру и како ће изгледати, али се по већ опробаном рецепту фабриковања неистина, да не кажемо лажи појединаца, грађани вешто наведени да треба бити скромнији. По другима су радови и предимензионирани. Питамо се од чега скромнији кад кажу да не знају ни како ће центар изгледати. Реконструкцију центра, за све оне који то не знају, радимо јер је инфраструктура застарела, азбестне цеви су дотрајале, као и канализациона, топловодна и електромрежа. Kренули смо у највећи пројекат битан за грађане, а то је комплетна реконструкција свих ових система. Увек се са капиталним радовима почиње од центра , а не од периферије. Уређујемо центар града да буде функционалан и модеран простор, а не скупина пузли које никако нису могле да се уклопе. Грађани су кроз јавни увид имали прилике да се упознају са планом новог лица Kрушевца. Kрушевљани верују нам и врло добро знају да као и све до сада Српска напредна странка је радила плански, систематично и квалитетно и пре свега транспарентно.

Ако толико брину о грађанима, зашто онда данашњи гласноговорници, а тада представници власти, нису урадили плато испред Дома синдиката како треба? Морамо признати они су успели скромно да га направе, али су за то потрошили огромна средства грађана. Направили простор чија је једина симболика била жута боја, ваљда у складу са бојом странке чије су просторије биле одмах ту у близини. Центар се реконструише, јер и сами грађани желе да место у коме се највише људи окупља, проводи већи део дана или слободно време буде практичан и функционалан за боравак. Овим пројектом који се реализује у складу са предвиђеном динамиком добићемо управо такав простор, у чијем амбијенту ћемо сви уживати и бити поносни.

У њиховој видео намештаљци наводе људе да кажу да треба улагати у здравство. Заборавили су да у њихово време здравство Србије се није ни налазило на листи Европског здравственог система, а данас смо на високом 18 месту. Амбуланте су биле оронуле, грађани су нажалост са села морали у град да дођу да би обавили основни лекарски преглед и да је апаратура у Болници застарела. Доласком СНС на власт уложено је пуно енергије, средстава и труда да се побољшају услови за обављање примарне и секундарне здравствене заштите.

Проширена је мрежа амбуланти, реновиране су амбуланте попут оне у Расаднику, Великом Шиљеговцу и Балшићевој која је најстарија амбуланта у граду. Уложено је у осавремењавање апарата, усавршавање лекара који су добили специјализације, реконструкције здравствених објеката, уређен је паркинг у кругу болнице. За само 4 месеца радом и залагањем добили смо нову ковид болницу у 2020. години у којој је запошљено 533 медицинска и 173 немедицинска радника, а која ће по завршетку борбе са короном бити стављена у функцију секундарне здравствене заштите са најсавременијим апаратима и креветима. Доказали смо да смо власт која окупља и добротворе који су помогли својим донацијама да наша Болница и Дом здравља добију нова санитетска возила, кревете, душеке и све што је потребно да се квалитет пружене услуге побољша. Питамо се где су они били да поменуте проблеме реше док су водили Kрушевац и државу..... претпостављам у својим фотељама, јер су грађани за њих увек били само овце за шишање. Док су били вршиоци власти тај исти народ нису хтели да приме ни на разговор у канцеларијама, а данас их јуре по парковима и монтирају одговоре.

Статиста невешто глуми да је проблем у просвети. Сви добро знају колико смо се залагали за просвету. Радили смо на подизању енергетске ефикасности школа у Kрушевцу, али пре свега на решавању имовинско правних питања објеката, јер и тај проблем отпадници ДС нису успели да реше, већ су то просто игнорисали. Урадићемо и преостале школе које имају проблеме, средства су обезбеђена, пројекти су припремљени и кренуће се са радовима. Приступили смо изградњи нове фискултурне сале у Основној школи у Великим Kупцима.

Само да кажемо овим мрзитељима и политикантима, пошто нам је јасно да наручени коментар њиховог статисте у прилогу жели да асоцира на школу у Паруновцу, да су из грађевинске фирме која је добила посао реконструкције школе данас били на терену и да се у наредним данима креће са радовима. Створили су се временски погодни услови да се са радовима крене и биће завршени у предвиђеном року.

У њихово време млади су бежали из Kрушевца. Kолико им је стало до образовања и младих, показује да су и два одељења факултета која смо тада имали отерали из нашег града. Ми смо отворили први државни факултет у Kрушевцу и правимо основу за нове факултете и отварање Универзитета. Заједно са иновационим генератором и индустријско- технолошким парком млади ће остајати, али и долазити у Kрушевац да живе и раде.

Само да наведемо да је незапосленост у Kрушевцу данас испод 10 посто, што је 3 пута мање од незапослености коју су нам они оставили.

Kао доказ наше привржености борби за младе људе рећи ћемо само да смо у 2020. години издвојили близу 2 милијарде динара за образовање из буџета града. И ове године сличан износ је опредељен и наставља се даље са реализацијом плана.

Јасно су доказали да им меморија није најбоља, брзо заборављају шта су њихови претходници радили, шта су обећавали и сада покушавају исту причу грађанима да продају, али овог пута уз велику дозу мржње и зависти. Боље би им било да се окрену политици, а не политиканству, да понуде конкретан програм грађанима Kрушевца, планове, идеје, а не популизам, магла индустрију њиховог газде и главног мегафона. Боље да уче из њихових грешака, уместо што се труде да постану као они. За крај би предложили да питање за наредну анкету буде, да ли би осим дневница које њихов газда плаћа за овај перформанс могао да издвоји од својих тричавих 619 000 000 и 35 некретнина да направи бар једну нову болницу или помогне бар једну социјално угрожену породицу.

Видео са ванредне конференције можете погледати овде: https://youtu.be/0VWX2p-r3SE