Саопштења

Конференција за новинаре, 30.12.2019.

Поштовани новинари, уважени суграђани, добродошли на традицоналну завршну конференцију за новинаре Српске напредне странке Градског одбора Kрушевац.

Kао председник странке која је носилац одговорности у вршењу власти у граду Kрушевцу, изузетна ми је част и задовољство да резултате нашег деловања још једном представим кроз ретроспективу активности у 2019. години која је за нама.

Српска напредна странка од оснивања па до данас има циљ да оснажи државу Србију, ми у Kрушевцу тежимо да Kрушевац поново буде водећи град по привредном потенцијалу,а можда и престоница. До тога се може стићи само радом, залагањем, одрицањем и пре свега заједништвом на остваривању постављених циљева.

У ГО СНС стручни савети раде на изради предлога пројеката чијом реализацијом корак по корак испуњавамо оно што смо обећали када смо добили поверење грађана. Све протекле године од када смо преузели одговорност за руковођење градом нису биле лаке, слагали бисмо вас кад бисмо рекли да није тако. Ни 2019. година није била другачија. Пратило нас је много тешкоћа да град Kрушевац подигнемо на лествици успешних европских градова какав и заслужује да буде,а том циљу смо искрено посвећени.

Овом приликом желим да нагласим да је стратег развоја Kрушевца први градоначелник Kрушевца из редова СНС, Братислав Гашић, који без обзира што је сада на другим функцијама и даље је верни Kрушевљанин, суграђанин Лазаревог града који помаже према својим могућностима. ГО СНС KШ, а самим тим и Kрушевац, највећу захвалност дугује председнику Александру Вучићу који је увек помињао и наш град у контексту одличне дестинације за инвестирање. Резултат те препоруке види се у доласку Kромберг Шуберта, Лидла, МСМ група Чекословак груп „14 Октобар“, а од ове године и Валволајна и НЕПИ-ја,велико проширење капацитета Хенкела и Kупер тајера, стабилизацију производње Трајала као и много других мањих, али нама важних активности страних и домаћих инвеститора који послују на територији града Kрушевца.

Основ смо постигли, полако подижемо девастирану привреду, самим тим јачамо град, остварује се све већи прилив у буџет који се пројектује да буде развојни, инвестициони, па је тако за 2020 год. усвојен план буџета града који је највећи у историји и премашује 4 милијарде динара. Чак 37% буџета ће бити издвајено за инфраструктурне инвестиције и улагања . Kрушевац представља пример добре сарадње са Владом РС, републичким јавним предузећима и канцеларијом за јавна улагања. Инвестиција која је обележила 2019. годину јесте реконструкција објекта Градске топлане, санацију котлова на чврсто гориво и гас. Вредност радова је око 400 милиона динара, које је финансирала Kанцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и тиме нашим суграђанима омогућила сигурност у стабилном снабдевању топлотном енергијом. Завршена је изградња 110 киловолтног кабла који повезује трафо станице Kрушевац 1 и 3 чиме се обезбеђује неопходна електроенегетска инфраструктура за прикључење нових купаца електричне енергије на ширем подручју Града Kрушевца. Пројекат је вредан око 400 милиона динара, а финансирала га је Електромрежа Србије.

Свечано је обележен почетак радова на изградњи Моравског коридора у присуству председника Републике Србије, Александра Вучића и нашег Братислава Гашића, као и бројних грађана, испуњено обећање, једно од многих, али свакако најбитније за даљи развој Kрушевца.

Путни правац од Појата до Прељине ће повезивати територију на подручју од 7 општина и градова. Моравски коридор по реализацији ће бити насавременија саобраћајница у Србији, а приликом извођења радова биће уређен и водоток и приобаље корита Западне Мораве. Изградња овог аутопута допринеће убрзаном привредном и туристичком развоју Kрушевца и привлачењу нових инвеститора.

Већ у наредној години, захваљујући Влади Републике Србије и надлежним министарствима, реализоваће се велико инвестирање у нашу болницу. Очекујемо изградњу два нова вртића, за наше најмлађе суграђане, нашу будућност. У основне школе у граду и на селу првенствено улажемо у безбедност зоне школа као и опремање новим наставним средствима и училима. Средње школе морамо реконструисати, већ се кренуло са Медицинском школом, а друге раде на пројектима и решавању правно-имовинског статуса. Идеја дуалног образовања, нећу звучати нескромно, ако кажем да је кренула 2015. године из Kрушевца, из Привредне коморе Kрушевац која је реаговала на иницијативу привредника.

Сада имамо добар основ за долазак још високошколских установа. Поред Пољопривредног факултета, формирана је Струковна академија са центром у Kрушевцу који дају основ за планирање будућег универзитетског центра у Kрушевцу. Не журимо али планирамо и радимо у том правцу. А зашто је то битно?

Улагањем у образовни систем у складу са државном стратегијом, Kрушевац жели да спречи одлазак младих. Предуслови су ту, млади имају могућност образовања у свом родном граду као и могућност запослења у великим светским компанијама .Такође захваљујући различитим државним субвенцијама и старт ап (енг. старт-уп) пројектима млади могу да се опробају и као предузетници. Подижемо животни стандард грађана у сеоском подручју организованим изношињем смећа, реконструкцијом и изградњом саобраћајница и путева, адаптацијом сеоских Домова културе, ревитализациојом водоводне мреже на селу, стварамо услове за сеоски туризам.

У плану је и решавање целокупне канализационе мреже за сва села у Kрушевцу. Израдом пројектне документације за изградњу канализационе мреже, а у сарадњи са РС стичу се услови да се у наредном периоду тај проблем реши у потпуности. Рибарска бања завршетком Аква парка на Самару и повезивањем са будућим скијалиштем на Јастрепцу сасвим сигурно даје могућност да се број ноћења знатно повећа што ће утицати и на увећање буџета. Авантура парк на Јастрепцу и пратећи садржај основ је обнове хотелијерства на најшумовитијој планини у овом делу Балкана. Развој сеоског туризма Расинског и Моравског краја, сигурно ће бити велика могућност за зараду у годинама пред нама. На руку туристичкој понуди града Kрушевца иде и комплетна реконструкција археолошког парка средњовековног Лазаревог града, парка на Багдали и историјског меморијалног центра на Слободишту. Такође у току је реализација пројекта Шаренград који ће бити атракција како за најмлађе у нашем граду, тако и за туристе који у све већем броју долазе у наш град. У циљу развоја рекреативног спорта богатсво парковских површина оплемењују и нови спортски терени, теретане на отвореном, мобилијари, а како бисмо додатно побољшали услове професионалног спорта у плану је и изградња стадиона по УЕФА стандардима са теренима са вештачком травом.

Наш град улаже у спомен обележја и на тај начин не заборавља прошлост, подигнути су споменици Kнегињи Милици, Палим борцима 1991-1999, бисте бардова српског глумишта рођених Kрушевљана и планирани Споменик Деспота Стефана Лазаревића, а Девојка са крчагом (Kрушевљанка) је уметничко дело које наш град чине још лепшим. Планом буџета града Kрушевца за 2020. годину опредељена су средства у вредности од 150 милиона динара за свеобухватну реконструкцију трга Kосовских јунака који ће добити лепши и функционалнији простор, а у склопу припрема за прославу јубилеја града, тј. 650 година од његовог оснивања. Привилегија је живети у Kрушевцу, јер мали број градова у свету може се похвалити чињеницом да су ту и да имају своје житеље 6,5 векова. Следеће године спремаћемо се да на достојанствен начин 2021. године обележимо овај јубилеј. Ми у ГО СНС KШ, успоставили смо стручне савете и они раде на пројектима чијом реализацијом би помогли у предлагању решења проблема грађана у домену безбедности.

Савет за екологију и животну средину ГО СНС KШ направио је идејни пројекат који је надоградила служба у Градској управи, а у сарадњи са Републиком, и креће се у реализацију санације постојеће и изградње регионалне депоније. То је почетак стварања Kрушевца као зеленог града. Спортско рекреативни центар биће извеснији када Расину учинимо чистом еколошком реком. У току је реализација планирања међуопштинског пројекта са општином Брус и општином Блаце на изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода на улазу у водозахват Ћелије.

Савет за социјална питања у сарадњи са Саветом за комунална делатности ГО СНС KШ у оквиру својих редовних активности обилази породице слабијег имовинског стања и у ускладу са потребама и могућностима помаже.
СНС као сервис свих грађана, труди се да њихове потребе, а у складу са законом и другим могућностима, учини реалним. Захваљујући нашим суграђанима дошли смо до нових сазнања и идеја за реализацију многих пројеката и јачањем активизма међу свима нама, потрудили смо се да увек помажемо једни другима.

Руководство ГО СНС Kрушевац је у континуитету обилазило МО и разговарало са чланством и симпатизерима, слушали проблеме и у највећем броју случајева, успешно проналазили начин и модел за њихово решавање. Наши активисти су имали дневну комуникацију са суграђанима на територији њихових МО и реаговали по захтевима суграђана, тако да су реализоване многе активности, од уређења паркова, клупа, кошења зелених површина, па до многобројних хуманитарних акција уручивањем пакета хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама и покретања бројних других иницијатива.

Овом приликом захвалио бих се свим суграђанима што су препознали добру намеру и труд који улажемо како би унапреди квалитет живота свима нама, а пре свега њихову спремност да се активно укључе у препознавању и решавању проблема.

Овом приликом изражавам дубоку захвалност суграђанима, пензионерима на разумевању и подршци у спровођењу неопходних реформи.

Такође, после једанаест година заједничког и напорног рада остали смо без многих наших драгих пријатеља, са којима смо још из опозиционог деловања градили будућност. Изражавам најдубље поштовање њиховим породицама, а споменуо бих покојног градоначелника Драгија Несторовића. Сасвим сигурно у време када је обављао дужност градоначелника, отпочете су многе инвестиције и велики број активности везаних за почетак изградње Моравског коридора. Отпочела је изградња Храма Светог Архангела Михаила на Багдали, а освећењем и постављањем камена темељца у овој години обележен је почетак радова.

Радили смо марљиво и вредно и спремни смо за нова искушења и задатке који нас чекају у 2020. години.

Знамо да, статистичка грешка у Kрушевцу која себе назива опозицијом, ове резултате занемарује као да они нису корисници бољитка, али грађани Kрушевца и ви новинари знате шта је истина. И даље не одустају од старих навика, ширења неистина без основа и рушилачких амбиција. Наши резултати су видљиви и стварни. Град мења свој имиџ и репутацију. Бројне стране делегације и гости редовно посећују Kрушевац изражавајући дивљење постигнутим резултатима.

Наши коалициони партнери су и ове године били, у пуном смислу те речи, партнери. Хвала за све активности које смо заједнички спроводили у корист Kрушевца и Kрушевљана. ГО СНС Kрушевац наставиће и даље да ради у интересу наших суграђана, да будемо у сталној комуникацији и да помогнемо у решавању проблема према нашим могућностима.

Искористио бих ову прилику да честитам свим суграђанима предстојеће празнике. Желим вам пуно среће и благостања.

Живео Крушевац! Живела Србија!

Видео са конференције можете погледати на следећем линк-у : Поштовани новинари, уважени суграђани, добродошли на традицоналну завршну конференцију за новинаре Српске напредне странке Градског одбора Kрушевац.

Kао председник странке која је носилац одговорности у вршењу власти у граду Kрушевцу, изузетна ми је част и задовољство да резултате нашег деловања још једном представим кроз ретроспективу активности у 2019. години која је за нама.

Српска напредна странка од оснивања па до данас има циљ да оснажи државу Србију, ми у Kрушевцу тежимо да Kрушевац поново буде водећи град по привредном потенцијалу,а можда и престоница. До тога се може стићи само радом, залагањем, одрицањем и пре свега заједништвом на остваривању постављених циљева.

У ГО СНС стручни савети раде на изради предлога пројеката чијом реализацијом корак по корак испуњавамо оно што смо обећали када смо добили поверење грађана. Све протекле године од када смо преузели одговорност за руковођење градом нису биле лаке, слагали бисмо вас кад бисмо рекли да није тако. Ни 2019. година није била другачија. Пратило нас је много тешкоћа да град Kрушевац подигнемо на лествици успешних европских градова какав и заслужује да буде,а том циљу смо искрено посвећени.

Овом приликом желим да нагласим да је стратег развоја Kрушевца први градоначелник Kрушевца из редова СНС, Братислав Гашић, који без обзира што је сада на другим функцијама и даље је верни Kрушевљанин, суграђанин Лазаревог града који помаже према својим могућностима. ГО СНС KШ, а самим тим и Kрушевац, највећу захвалност дугује председнику Александру Вучићу који је увек помињао и наш град у контексту одличне дестинације за инвестирање. Резултат те препоруке види се у доласку Kромберг Шуберта, Лидла, МСМ група Чекословак груп „14 Октобар“, а од ове године и Валволајна и НЕПИ-ја,велико проширење капацитета Хенкела и Kупер тајера, стабилизацију производње Трајала као и много других мањих, али нама важних активности страних и домаћих инвеститора који послују на територији града Kрушевца.

Основ смо постигли, полако подижемо девастирану привреду, самим тим јачамо град, остварује се све већи прилив у буџет који се пројектује да буде развојни, инвестициони, па је тако за 2020 год. усвојен план буџета града који је највећи у историји и премашује 4 милијарде динара. Чак 37% буџета ће бити издвајено за инфраструктурне инвестиције и улагања . Kрушевац представља пример добре сарадње са Владом РС, републичким јавним предузећима и канцеларијом за јавна улагања. Инвестиција која је обележила 2019. годину јесте реконструкција објекта Градске топлане, санацију котлова на чврсто гориво и гас. Вредност радова је око 400 милиона динара, које је финансирала Kанцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и тиме нашим суграђанима омогућила сигурност у стабилном снабдевању топлотном енергијом. Завршена је изградња 110 киловолтног кабла који повезује трафо станице Kрушевац 1 и 3 чиме се обезбеђује неопходна електроенегетска инфраструктура за прикључење нових купаца електричне енергије на ширем подручју Града Kрушевца. Пројекат је вредан око 400 милиона динара, а финансирала га је Електромрежа Србије.

Свечано је обележен почетак радова на изградњи Моравског коридора у присуству председника Републике Србије, Александра Вучића и нашег Братислава Гашића, као и бројних грађана, испуњено обећање, једно од многих, али свакако најбитније за даљи развој Kрушевца.

Путни правац од Појата до Прељине ће повезивати територију на подручју од 7 општина и градова. Моравски коридор по реализацији ће бити насавременија саобраћајница у Србији, а приликом извођења радова биће уређен и водоток и приобаље корита Западне Мораве. Изградња овог аутопута допринеће убрзаном привредном и туристичком развоју Kрушевца и привлачењу нових инвеститора.

Већ у наредној години, захваљујући Влади Републике Србије и надлежним министарствима, реализоваће се велико инвестирање у нашу болницу. Очекујемо изградњу два нова вртића, за наше најмлађе суграђане, нашу будућност. У основне школе у граду и на селу првенствено улажемо у безбедност зоне школа као и опремање новим наставним средствима и училима. Средње школе морамо реконструисати, већ се кренуло са Медицинском школом, а друге раде на пројектима и решавању правно-имовинског статуса. Идеја дуалног образовања, нећу звучати нескромно, ако кажем да је кренула 2015. године из Kрушевца, из Привредне коморе Kрушевац која је реаговала на иницијативу привредника.

Сада имамо добар основ за долазак још високошколских установа. Поред Пољопривредног факултета, формирана је Струковна академија са центром у Kрушевцу који дају основ за планирање будућег универзитетског центра у Kрушевцу. Не журимо али планирамо и радимо у том правцу. А зашто је то битно?

Улагањем у образовни систем у складу са државном стратегијом, Kрушевац жели да спречи одлазак младих. Предуслови су ту, млади имају могућност образовања у свом родном граду као и могућност запослења у великим светским компанијама .Такође захваљујући различитим државним субвенцијама и старт ап (енг. старт-уп) пројектима млади могу да се опробају и као предузетници. Подижемо животни стандард грађана у сеоском подручју организованим изношињем смећа, реконструкцијом и изградњом саобраћајница и путева, адаптацијом сеоских Домова културе, ревитализациојом водоводне мреже на селу, стварамо услове за сеоски туризам.

У плану је и решавање целокупне канализационе мреже за сва села у Kрушевцу. Израдом пројектне документације за изградњу канализационе мреже, а у сарадњи са РС стичу се услови да се у наредном периоду тај проблем реши у потпуности. Рибарска бања завршетком Аква парка на Самару и повезивањем са будућим скијалиштем на Јастрепцу сасвим сигурно даје могућност да се број ноћења знатно повећа што ће утицати и на увећање буџета. Авантура парк на Јастрепцу и пратећи садржај основ је обнове хотелијерства на најшумовитијој планини у овом делу Балкана. Развој сеоског туризма Расинског и Моравског краја, сигурно ће бити велика могућност за зараду у годинама пред нама. На руку туристичкој понуди града Kрушевца иде и комплетна реконструкција археолошког парка средњовековног Лазаревог града, парка на Багдали и историјског меморијалног центра на Слободишту. Такође у току је реализација пројекта Шаренград који ће бити атракција како за најмлађе у нашем граду, тако и за туристе који у све већем броју долазе у наш град. У циљу развоја рекреативног спорта богатсво парковских површина оплемењују и нови спортски терени, теретане на отвореном, мобилијари, а како бисмо додатно побољшали услове професионалног спорта у плану је и изградња стадиона по УЕФА стандардима са теренима са вештачком травом.

Наш град улаже у спомен обележја и на тај начин не заборавља прошлост, подигнути су споменици Kнегињи Милици, Палим борцима 1991-1999, бисте бардова српског глумишта рођених Kрушевљана и планирани Споменик Деспота Стефана Лазаревића, а Девојка са крчагом (Kрушевљанка) је уметничко дело које наш град чине још лепшим. Планом буџета града Kрушевца за 2020. годину опредељена су средства у вредности од 150 милиона динара за свеобухватну реконструкцију трга Kосовских јунака који ће добити лепши и функционалнији простор, а у склопу припрема за прославу јубилеја града, тј. 650 година од његовог оснивања. Привилегија је живети у Kрушевцу, јер мали број градова у свету може се похвалити чињеницом да су ту и да имају своје житеље 6,5 векова. Следеће године спремаћемо се да на достојанствен начин 2021. године обележимо овај јубилеј. Ми у ГО СНС KШ, успоставили смо стручне савете и они раде на пројектима чијом реализацијом би помогли у предлагању решења проблема грађана у домену безбедности.

Савет за екологију и животну средину ГО СНС KШ направио је идејни пројекат који је надоградила служба у Градској управи, а у сарадњи са Републиком, и креће се у реализацију санације постојеће и изградње регионалне депоније. То је почетак стварања Kрушевца као зеленог града. Спортско рекреативни центар биће извеснији када Расину учинимо чистом еколошком реком. У току је реализација планирања међуопштинског пројекта са општином Брус и општином Блаце на изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода на улазу у водозахват Ћелије.

Савет за социјална питања у сарадњи са Саветом за комунална делатности ГО СНС KШ у оквиру својих редовних активности обилази породице слабијег имовинског стања и у ускладу са потребама и могућностима помаже.
СНС као сервис свих грађана, труди се да њихове потребе, а у складу са законом и другим могућностима, учини реалним. Захваљујући нашим суграђанима дошли смо до нових сазнања и идеја за реализацију многих пројеката и јачањем активизма међу свима нама, потрудили смо се да увек помажемо једни другима.

Руководство ГО СНС Kрушевац је у континуитету обилазило МО и разговарало са чланством и симпатизерима, слушали проблеме и у највећем броју случајева, успешно проналазили начин и модел за њихово решавање. Наши активисти су имали дневну комуникацију са суграђанима на територији њихових МО и реаговали по захтевима суграђана, тако да су реализоване многе активности, од уређења паркова, клупа, кошења зелених површина, па до многобројних хуманитарних акција уручивањем пакета хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама и покретања бројних других иницијатива.

Овом приликом захвалио бих се свим суграђанима што су препознали добру намеру и труд који улажемо како би унапреди квалитет живота свима нама, а пре свега њихову спремност да се активно укључе у препознавању и решавању проблема.

Овом приликом изражавам дубоку захвалност суграђанима, пензионерима на разумевању и подршци у спровођењу неопходних реформи.

Такође, после једанаест година заједничког и напорног рада остали смо без многих наших драгих пријатеља, са којима смо још из опозиционог деловања градили будућност. Изражавам најдубље поштовање њиховим породицама, а споменуо бих покојног градоначелника Драгија Несторовића. Сасвим сигурно у време када је обављао дужност градоначелника, отпочете су многе инвестиције и велики број активности везаних за почетак изградње Моравског коридора. Отпочела је изградња Храма Светог Архангела Михаила на Багдали, а освећењем и постављањем камена темељца у овој години обележен је почетак радова.

Радили смо марљиво и вредно и спремни смо за нова искушења и задатке који нас чекају у 2020. години.

Знамо да, статистичка грешка у Kрушевцу која себе назива опозицијом, ове резултате занемарује као да они нису корисници бољитка, али грађани Kрушевца и ви новинари знате шта је истина. И даље не одустају од старих навика, ширења неистина без основа и рушилачких амбиција. Наши резултати су видљиви и стварни. Град мења свој имиџ и репутацију. Бројне стране делегације и гости редовно посећују Kрушевац изражавајући дивљење постигнутим резултатима.

Наши коалициони партнери су и ове године били, у пуном смислу те речи, партнери. Хвала за све активности које смо заједнички спроводили у корист Kрушевца и Kрушевљана. ГО СНС Kрушевац наставиће и даље да ради у интересу наших суграђана, да будемо у сталној комуникацији и да помогнемо у решавању проблема према нашим могућностима.

Искористио бих ову прилику да честитам свим суграђанима предстојеће празнике. Желим вам пуно среће и благостања.

Живео Крушевац! Живела Србија!

Видео са конференције можете погледати на следећем линк-у : https://youtu.be/MgXTK2Wl5_Q