Саопштења

Конференција за новинаре, 18.12.2019.

Поштовани представници медија, драги суграђани, добар дан и добро дошли на редовну конференцију за новинаре СНС ГО Крушевац.

У овој конференцији морамо се осврнути на историјски догађај за наш град и регион дуж Западне Мораве. После више од 30 година крећу радови на изградњи ауто-пута који ће спојити Источну и Западну Србију, све градове дуж овог слива и преко 500.000 грађана наше Србије. Деценијама уназад овај део Србије био је запостављан и због лоше инфраструктуре многе инвестиције које би иначе дошле у ове градове су их мимоилазиле. Изградњом овог коридора створиће се услови за долазак нових инвеститора, као и проширивање капацитета постојећих. Циљ је да овај део Србије после толико деценија крене да се убрзано развија, да млади људи престану да одлазе из градова, остану ту да живе, формирају своје породице.

Постоје наравно и зли језици, посебно међу опозицијом. Одмах су и пре него што се званично кренуло са радовима, почели да критикују како је пут прескуп, како ће он допринети само даљем одливу становника, како то они кажу „прескуп и неподобан пројекат“. Питамо лидере те опозиције када су изашли да разговарају са обичним грађанима о пројектима који значе за њихове животе? Када су са њима сели да разговарају и креирају пројекте, планове или идеје које ће допринети бољем животу тих људи? Ми ћемо вам рећи...НИКАД. Они комуникацију са људима воде преко твитера, фејсбука и поштанских сандучића. Толико добро комуницирају са људима, посебно својим активистима, да су заборавили да их обавесте за свој последњи перформанс испред сва три улаза у зграду РТС-а у Београду.

Навикли смо да опозицији морају неке ствари да се понављају барем два пута, па користимо прилику да их поново информишемо шта овај ауто-пут значи за грађане Крушевца, али и све житеље три округа: Расинског, Рашког и Моравичког које ће пут спајати. Дужина аутопута је 112,37 км. Ово ће бити најшири ауто-пут у Србији, који ће имати ширину коловоза 30м, тј. по три траке у оба смера. На овом правцу неће бити тунела, али биће изграђено 130 објеката, 11 искључења и 4 одмаралишта. На потезу од Крушевца до Појата биће изграђено укупно 29 мостова, надвожњака, подвожњака и порпуста. Крушевац ће бити једини град на овом потезу који имати два искључења, тј. укључења на ауто-пут, Крушевац Исток и Крушевац Запад, док ће на подручју од Појата до Крушевца бити изграђено једно одмаралиште – Моравиште.

Поред саме изградње аутопута радиће се паралелно и два важна пројекта. Први се односи на дигитализацију, тј. изградњу телекомуникацијског коридора, захваљујући којем ће возачи дуж овог пута имати ажурне инфромације о стању на путу и што ће им омогућити да се повећа безбедност и сигурност у вожњи. Сви дигитални уређаји – портали, ВМС знакови, метеоролошке станице, камере за надзор, бројачи саобраћаја, наплатне рампе, биће међусобно повезани.

Други пројекат односи се на уређење корита Западне Мораве. Сами смо били сведоци 2014. године, а и касније да Западна Морава није баш превише наклоњена домаћинствима у њеној близини кад су веће падавине. Сада се указала одлична прилика да се и тај проблем реши па ће током изградње ауто-пута бити извршена и регулација Западне Мораве. На овај начин више становништво неће имати проблеме са изливањем Западне Мораве током обилнијих падавина и моћи ће мирније и сигурније да живе у својим домовима.

Поред побројаних користи у смислу, брже, економичније и безбедније вожње између градова, боље повезаности са Источном и Западном Србијом, тј. са два коридора, биће и изградња индустријских зона и индустријских паркова. На целом потезу планирана је изградња у Чачку, Краљеву, Трстенику, Крушевцу, Ћићевцу и Варварину. Сваки од тих паркова и зона донеће нова радна места, нове фабрике, инвеститоре и могућност да се млади запосле, раде и заснују своје породице и ту остану да живе. Овај ауто-пут омогућиће и да млади могу да послове пронађу у неком од суседних градова на овом потезу, а да опет остану да живе у својим родним градовима, али такође нам даје могућност да видимо који је то потенцијал за развој и привреде и туризма у овим крајевима.

Време ће показати резултате ових подухвата и пројеката. Претходних 30 година, тешких 30 година када смо доживели распад велике државе, санкције, лоше приватизације, губитке посла, уништавање инфраструктуре, природне непогоде, показале су да не предузимање никаквих корака да се ишта од тога реши не доприноси развоју, већ одумирању ових крајева. Наредних 30 година биће другачије, јер у тих наредних 30 година Србија ће се убрзано развијати, јачати и своје потенцијале много боље искоришћавати за добробит свих грађана и грађанки.

Видео са конференције можете погледати на следећем линк-у : https://youtu.be/uCV1GHuRJg8