Вести

Пролећна акција чишћења града

У Kрушевцу се данас одржава велика пролећна акција "Очисти град". Ради се о традиционалној акцији чишћења града која се одвија два пута годишње, у пролеће и на јесен. Осим ЈKП "Kрушевац" као организатора, укључени су и Градска управа, друга јавна и приватна предузећа и грађани, који се увек активно одазивају. Почетак акције пратили су градоначелник Иван Манојловић, заменик градоначелника Снежана Радојковић, начелник Градске управе Весна Анђелић и помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Ана Прванов.

Директор ЈKП "Kрушевац" Миона Радовановић је изјавила да је од механизације овог предузећа ангажовано 15 смећара, 12 отворених возила, 5 трактора и око 200 радника. Она је изразила захвалност Граду Kрушевцу који увек подржава ове акције и Градској управи – Kомуналној инспекцији и Kомуналној милицији, који су такође ангажовани у њеној реализацији. Сав прикупљени отпад, амбалажни, кабасти, баштенски, биће организовано и на еколошки прихватљив начин сакупљен и разврстан, третиран и потом однет на депонију комуналног отпада.

О ефектима акције говорио је и градоначелник Иван Манојловић. Што се тиче њене успешности, он је истакао улогу свих укључених актера, као што су друга јавно комунална и приватна предузећа.

"Улажемо максималне напоре да наш Град и наша села очистимо како би нам целокупни амбијент био још лепши и уређенији. Овде видите нашу снагу и квалитет, возни парк и механизацију ЈKП "Kрушевац"… колико смо унапредили опрему, али и услуге." Градоначелник је апеловао и на грађане да се што активније укључе и изнесу свој кабасти отпад, јер ће тиме уједно спречити и стварање дивљих депонија.

Да је крајњи циљ очување животне средине и превенција стварања дивљих депонија потврдила је и заменик градоначелника Снежана Радојковић.

"Ово је традиционална, масовна и препознатљива акција. Поред возног парка, односно механизације и људства ЈKП "Kрушевац" и друга ЈKП, као што су "Водовод" и "Топлана", учествују у акцији. Такође и многа приватна предузећа као што су "Техноградња", "Алекс градња", "Пајић градња", "Бетон стил", "Профи градња"… ставили су на располагање своја возила и људство, показујући тиме своју друштвену одговорност."

Заменица Радојковић је напоменула да месне заједнице имају и додатну могућност да у договору са својим суграђанима одреде термине и у складу са радом ЈKП "Kрушевац" и Градском управом одложе кабасти и остали неопасан отпад.

До сада је у просеку прикупљано око 200 тона отпада, а интересовање грађана је увек велико. Прва акција је организована пре 15 година, а данашња траје до 16 часова.

Извор: Град Крушевац