Вести

Потписан Уговор за пројекат пошумљавања и озелењавања

У Министарству заштите животне средине, данас су потписани Уговори на основу којих ће бити додељена средства за подршку пројектима пошумљавања и озелењавања у 38 локалних самоуправа, међу којима је и Град Крушевац. Уговор је потписала помоћник градоначелника за екологију, енергетику и одрживи развој Ана Прванов.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је истакла да су ови пројекти од великог значаја, јер су део пакета мера за унапређење квалитета ваздуха.

"На основу уговора које смо данас потписали, наставићемо са акцијама садње широм Србије. У протекле три године, кроз наше јавне конкурсе, Србија је богатија за 250.000 садница. Ове године смо, како бисмо убрзали ове важне пројекте, определили још већа средства него у 2023. години. Трудићемо се да изађемо у сусрет свим локалним самоуправама које имају потребу да озелене или пошуме део своје територије. Ово је важна мера за бољи квалитет ваздуха, што је наш стратешки циљ", изјавила је министарка Вујовић.

Подаци из Друге националне инвентуре шума показују да је 2006. године шумовитост Србије била 29,1 одсто, док данас износи 39,01 одсто територије земље.

"Србија се приближила европском просеку који износи 41 одсто територије и баш зато морамо да наставимо да радимо, да одржимо и убрзамо позитиван тренд. Ове године смо определили значајана средства, а желим да захвалим и локалним самоуправама које и саме финансирају пројекте садње на својој територији, јер су ти пројекти од непроцењивог значаја за грађане", рекла је Вујовић.

Средства су добили Нови Сад, Крушевац, Рашка, Димитровград, Опово, Шабац, Зрењанин, Бачки Петровац, Пирот, Нови Сад, Нови Пазар, Трстеник, Лесковац, Врање, Србобран, Осечина, Кула, Инђија, Кикинда, Тител, Рача, Шид, Ириг, Врњачка Бања, Сомбор, Чачак, Љубовија, Ниш, Беочин, Кладово, Владимирци, Крагујевац, Краљево, Суботица, Нова Црња, Босилеград, Ариље, Смедеревска Паланка и Сента.

Извор: Град Крушевац