Вести

Потписан Уговор за кампове за младе из дијаспоре

У Влади Републике Србије, потписан је Уговор о додели средстава у оквиру мера подршке организацији културно – образовних кампова за младе из дијаспоре и региона.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић потписао је уговоре са укупно 17 локалних самоуправа за организовање тематских кампова за наше сународнике из иностранства.

Милићевић је објаснио да је циљ овог пројекта јачање постојећих и стварање још чвршћих веза између матице и наших сународника који живе ван Србије.

Према његовим речима, вредност пројекта износи 120 милиона динара, а подељен је у три целине – 50 милиона динара за културно-уметничка друштва, 40 милиона за спортске кампове и 30 милиона динара за научно-образовне, односно еко кампове.

"На конкурсу је учествовало 46 градова, а изабрани су Крушевац, Велико Градиште, Сремска Митровица, Шабац, Трстеник, Кнић, Велика Плана, Осечина, Чајетина, Сврљиг, Топола, Рашка, Суботица, Лозница, Зрењанин, Крагујевац и Пожаревац", навео је министар.

Он је прецизирао да ће у камповима учествовати више од 5.000 деце, не рачунајући младе из Србије, са којима ће они размењивати знање и искуства.

"Моја порука њима јесте да увек чувају и никада не забораве свој језик, ћирилицу, културу, историју, идентитет и традицију, да граде мостове у државама у којима живе, јер они су наши амбасадори", рекао је министар.

"Желимо да наше сународнике у иностранству подстакнемо на то да једног тренутка, када заврше школовање у државама у којима тренутно живе, размишљају да своје знање и искуство искористе овде у Србији, заједно са свима нама. Тада смо успели", поручио је Милићевић.

Уговоре у име Града Крушевца потписала је помоћник градоначелника за омладину и спорт Невена Плавшић.

Извор: Град Крушевац