Вести

Проф. др Дарко Танасковић добитник овогодишње "Беловодске розете"

На вечерашњем завршном делу културне манифестације "Беловодска розета", уручена је награда овогодишњем лауреату – проф. др Дарку Танасковићу. Розету је уручила градоначелница Јасмина Палуровић.

Присутнима се обратила и директор Културног центра Крушевац Виолета Капларевић, која је говорила о манифестацији "Беловодска розета" која је настала је још 1976. године, као израз традиције каменорезачког занатства. Од 1988. године, увек у јулу, камена розета "Цвет у камену" уручује се славодобитнику за лични допринос развоју српске културе и уметности. До сада "Цветом у камену" награђено је укупно 29-ро изузетних културних и уметничких стваралаца.

У Дому културе у Белој Води, беседу о овогодишњем добитнику је говорио секретар Епархије крушевачке протојереј ставрофор Драги Вешковац.

Градоначелница Јасмина Палуровић, поздравивши присутне и овогодишњег славодобитника, изразила је велико задовољство што може да уручи признање признатом и познатом универзитетском професору и дипломати, напоменувши да је "Беловодска розета", манифестација која бележи традицију дугу више од 4 деценије, која је утиснула својеврсни печат на културној мапи Србије, с обзиром да је настала као израз традиције каменорезачког занатства.

"По 45. пут, камена розета се уручује славодобитнику за допринос у развоју српске културе и уметности. Одавде су изашла велика уметничка дела која красе бројне тргове многих градова, која су на својој вредности добијала временом. Желим да ова награда заузме високо место међу свим Вашим наградама и биографији, а да у својим јавним наступима говорите о розети, Белој Води и Крушевцу. Још једном све честитке овогодишњем добитнику Беловодске розете, а организаторима манифестације, да још дуги низ година учвршћују своје неприкосновено место и што више квалитетних учесника и кандидата за награде", рекла је градоначелница Јасмина Палуровић.

Након примљене награде, проф. др Дарко Танасковић прво се захвалио Граду Крушевцу и организаторима манифестације што је доспео у круг досадашњих добитника.

"Бити у овако одабраном друштву досад награђених је велики успех. Осећам велику радост што се мој рад цени, што се сагледао читав рад током моје каријере. Врло радо ћу говорити о овој награди и поносити се што сам један од добитника. У овој розети је труд клесарског заната, види се како се друже човек и камен, јер камен је божји дар са којим треба знати. А ови мајстори у Белој Води доказали су да знају. Такође, ваш крај је познат и по калемарству и по клесарству, а то је човекова жеља и способност да оплемени природне дарове", рекао је проф. др Танасковић.

Вечерашњи славодобитник, проф. др Дарко Танасковић је рођен 1948. године. Комплетно школовање је завршио у Београду, где је и докторирао. Радио је као редован професор Филолошког факултета у Београду, где је предавао арапски језик и књижевност, турски језик, оријенталну филологију итд. Током професорске каријере предавао је и на универзитетима у Скопљу, Сарајеву, Паризу…

Био је амабасадор Савезне Републике Југославије у Турској, Азербејџану, Ватикану, а од 2014.-2018. године је био амбасадор Србије при УНЕСКО.

Објавио је преко 600 научних и стручних радова и добитник је бројних признања и награда.

Пригодан културно-уметнички програм, извео је КУД "Ђурђевданско коло" из Подгорице, а три нумере отпевала је вокални солиста Бојана Радовић из Подгорице, која је награђена салвом аплауза препуног Дома културе у Белој Води.

Вечерашњој светковини присуствовали су и Народни посланици Невена Ђурић и Зоран Томић, заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћници градоначелника Јелена Тодоровић и Владимир Петровић.

Извор: Град Крушевац