Вести

Предраг Вукићевић, председник Скупштине града Kрушевца у разговору за „Град“: „Нећу седети у фотељи“

Новоизабрани председник Скупштине града Kрушевца и потпредседник ГО СНС Kрушевац дао је изјаву за лист „Град“ који преносимо у целости.

– Градски парламент водићу с поштовањем према свим одборницима без обзира на политичку припадност, не правећи разлику, с обзиром на то да су они избор грађана Kрушевца које поштујем и волим, а са молбом сваком од њих да у парламенту имамо конструктиве разговоре, да поштујемо парламентаризам и да без обзира на наше разлике тежимо развоју нашег града – каже новоизабрани председник градске Скупштине у Kрушевцу.

– То што сам изабран за председника Скупштине представља велику част и задовољство, али и прилику да и у будућем периоду наставим да радим за добробит свих грађана Kрушевца, за останак и долазак младих, будућност наше деце и просперитет и континуитет развоја града – одговор је Предрага Вукићевића на наше питање да прокоментарише свој избор на место председника крушевачких парламентараца. Ево шта смо га још питали у првом интервјуу који је за наш портал дао на новој функцији:

*Шта намеравате да унапредите у односу на рад претходног сазива парламента?

– Највише ћемо радити на унапређењу техничких могућности, на осавремењавању начина рада одборника, пратећи развој нових технологија. Трудићемо се да идемо у корак са временом, да уведемо новине у комуникацији и приступачности, али и да максимално смањимо трошкове рада Скупштине, а да из пројектних активности осигурамо средства за унапређење рада парламента.

*Да ли ћете више радити на транспарентности у раду Скупштине и на бољем представљању одлука које она доноси?

– Ја желим да као новину уведем редовну комуникацију са медијима, да буде више прилике за новинаре да питају и добију одговоре о свему што занима грађане. Иницираћу такве разговоре и нећу бежати ни од једне теме. Такође, трудићу се да свакодневно комуницирам и са грађанима, да чујем њихове предлоге и проблеме и да заједнички тражимо решења. Планирам да често будем на терену, да будем мобилан, да будем међу грађанима. Позивам и грађане и месне заједнице да и они буду активни, да зову, да унапредимо нашу комуникацију. Та директна комуникација са свима у 101-ном насељеном месту један је од мојих циљева. Свакако нећу седети у фотељи и губити време. Мислим да је то помак, унапређење.

*Дуго је пракса да извршна власт доминира над Скупштином. Да ли ћете тај однос снага померати и како?

– У мери у којој ми Закон даје могућност, трудићу се да утичем на то. Сматрам да сам због тога и биран, да рад парламента учиним јавним, да поштујемо парламентаризам и да радимо квалитетно и ефикасно. Већ сам разговарао са појединим шефовима одборничких група, разговараћу и са осталима, трудићу се да одржавам редовну комуникацију са свима који то буду желели. Већ сам и на самој седници опозицију позвао на сарадњу. Спреман сам да учествујем у планирању и креирању градских политика, укључујући и буџетску, пратићу рад свих органа и институција и трудићу се да парламент и ја лично будемо потпуно информисани о свему како бисмо могли да доносимо ваљане одлуке у корист грађана.

*Зна ли се хоће ли и каквих кадровских промена бити након формирања нове власти у граду?

– Већ на следећој седници Скупштине биће нових имена и међу одборницима, али и на другим позицијама. Оно што сада могу да најавим јесте да ће бити доста нових, младих људи и у извршној власти. То је обећање које је дато грађанима и које мора да се испуни.

*Kолико ће инсистирање на младости нових кадрова ићи под руку са стручношћу и искуством у раду?

– О свему томе веома водимо рачуна. Имамо у виду веома стручне младе људе, поштоваћемо закон и систематизације у избору руководилаца.

*Kада ће бити изабран заменик председника Скупштине и шта ће бити теме наредног заседања?

– Што се заменика председника Скупштине тиче, према коалиционом споразуму очекујемо предлог Социјалистичке партије за ову функцију. Очекујем и да ћемо на наредној седници размотрити и ситуацију у вези са епидемијом, у том склопу може бити речи и о ребалансу буџета, али је још рано да о томе причамо.

*Kако Ви оцењујете тренутну епидемиолошку ситуацију у Kрушевцу? Да ли се разговара о евентуалном укидању ванредне ситуације, с обзиром на то да се мере и на нивоу државе релаксирају?

– Ситуација је тренутно много боља него што је била, а да ли ће таква и остати, зависи пре свега од сваког од нас, грађана. Ако наставимо да се понашамо одговорно као што сада видим да се понашамо, реално идемо ка укидању ванредне ситуације. Видљиво је да се мере поштују, и у институцијама и у привреди.

*Kада сте споменули привреду, а с обзиром на то да сте дуго на позицији директора Регионалне привредне коморе, реците нам како функционише крушевачка привреда у време пандемије?

– Оно што је евидентно јесте да нам спољнотрговинска размена расте, приближно је иста као и прошле године. И даље бележимо суфицит, што је јако важно, и могу рећи да је привреда Kрушевца а и целог Расинског округа на добром путу да до краја пословне године, ако се безбедносна ситуација одржи оваквом каква је сада, оствари и боље резултате него претходне године. То звучи као храбра, али је на показатељима заснована претпоставка. Ми смо имали један мали ударац у априлу када нам предузећа нису радила 15 дана, али сада сва привреда ради. Држава је економским пакетом мера томе веома помогла и то је оцена коју добијамо од наших привредника.

*Говори се, међутим, да би проблеми могли да се појаве са почетком наредне године када на наплату стижу одложени порези и доприноси?

– Уверен сам да се то неће догодити баш зато што наша привреда добро послује и верујем да ће спремно дочекати те изазове. Наравно, питање је колико ће светска економија бити погођена, јер велики број наших фирми ради у иностранству, али немачка привреда се опоравља и то је нама најбитније, с обзиром на чињеницу да је крушевачка привреда највише везана за немачко и америчко тржиште, да имамо велике компаније из тих земаља овде. У сваком случају, као неко ко дуго ради са привредницима, могу рећи да је најбитнија порука привреди у овом тренутку – правите уговоре за следећу годину, обезбеђујте посао.

Извор: www.krusevacgrad.rs