Вести

Обележавање Дана страдања родољуба у Првом светском рату

У касарни "Цар Лазар" данас су на спомен обележје положени венци поводом Дана страдања родољуба у Првом светском рату. У име града Крушевца венац је положио председник Скупштине града Предраг Вукићевић.

Венце су положили и представници Војске Србије – Гарнизон Крушевац, Организација резервних војних старешина, Удружење за неговање слободарских традиција, представници СУБНОР-а, Удружење војних пензионера и представнице Кола српских сестара.

Данас се обележио догађај када је 14.07.1916. године у касарни "Цар Лазар" обешено 8 родољуба са територије општине Брус, који су осуђени од стране аустроугарског војног генералног гувернмана, коме је Крушевац припадао. Наиме, у току лета 1916. године аустроугарске власти су откриле једну од организација које су имале задатак да припреме противдржавни покрет. Окупаторска истрага дошла је до података који су јој били довољни да ухапсе 38 виђенијих људи из крушевачког и бруског краја, као и неке угледне Београђане, који су се у овом крају затекли по слому српске одбране у јесен 1915. године. Испитивањем затвореника, непријатељ је дошао до закључка да је заиста у питању била тајна организација са седиштем у Брусу и под вођством Сибина Јеличића, велеиндустријалца. Суђење је одржано 11.06.1916. године у Крушевцу, на коме су осуђени на смрт вешањем – "због злочина против државне силе, завере и подстицања народа да не предаје оружје".

Извор: Град Крушевац