Вести

Министарка проф. др Зорана Михајловић у Крушевцу

У вртићу "Пчелица" у Крушевцу, данас је потписан уговор у оквиру пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у републици Србији. Потписали су га потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић и извођач радова, директор компаније "CREDO d.o.o." Горан Симић.

Ради се о комплетној енергетској санацији објекта (кров, фасада, расвета, столарија, хидроизолација), а пројекат ће коштати око 49 милиона динара. Потписивању су присуствовали и швајцарски амбасадор Урс Шмид, државни секретар Зоран Лакићевић, помоћник министра Милан Мацура, градоначелник Јасмина Палуровић, помоћник за екологију Иван Парезановић, директор ПУ "Ната Вељковић" Весна Живковић.

Након потписивања Уговора, одржан је радни састанак у Градској управи са представницима свих ресорних служби.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике је изјавила после завршетка састанка, да је Крушевац пример како један град може да се развија када Влада Србије и локална самоуправа заједно раде на побољшању стандарда свих грађанки и грађана.

"Имали смо важан састанак на којем смо разговарали о енергетској инфраструктури, али када дођете у Крушевац немогуће је да не разговарамо и о саобраћајној и комуналној инфраструктури. Ово је град у којем се годинама улагало у капиталне пројекте, као што су Моравски коридор и аеродром Росуље и то су важни пројекти вредни стотине милиона евра. Такође, постројење за пречишћавање отпадних вода једно је најсавременијих у земљи. Трећа ствар која је јако важна је енергетска инфраструктура без које нема нових инвестиција, нема нових радних места".

Такође је рекла да Крушевац иде ка повећању енергетске ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије.

"Додатна питања о којима смо разговарали су у вези са заменом котларнице у Топлани која користи угаљ. Разговарали смо и о јавним позивима за соларне панеле и о другом позиву за повећање енергетске ефиканости. Верујем да ћемо следеће године говорити и о томе да Крушевац буде на путу зеленог града", рекла је она.

Јасмина Палуровић, градоначелница, захвалила је потпредседници Владе на конструктивном састанку који је одржан и рекла да су представници града и јавних предузећа изнели проблеме са којима се суочавају, као и планове у вези са енергетском ефикасношћу и снабдевањем електричном енергијом.

"У наредном периоду ћемо решавати конкретне проблеме у раду Топлане и коришћења обновљивих извора енергије у циљу очувања животне средине и смањења потрошње енергије", рекла је Палуровић.

Она је најавила и низ тематских радних састанака који ће уследити након данашњег, где ће се конкретније разговарати о модалитетима решавања проблема из најширег опсега у области унапређења енергетске ефикасности.

У оквиру пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, у Крушевцу ће бити саниран не само вртић "Пчелица", већ и 5 основних школа: Горњи Степош, Жабаре, Бивоље, Јасика и "Јован Поповић" у Крушевцу.

Извор: Град Крушевац