Вести

Међународни курс Цивилно-војне сарадње

Крушевац је по трећи пут домаћин међународног курса Цивилно-војне сарадње, који ове године броји око 30 полазника и инструктора. У Градској управи данас је одржана презентација о овој теми, а госте је у име Града поздравио заменик градоначелника Александар Јовановић.

У складу са Планом међународне војне сарадње Министарства одбране Републике Србије за 2022.годину, предвиђено је да се у периоду од 24. октобра до 4. новембра у Крушевцу, у касарни "Цар Лазар" реализује међународни курс "Јединица за цивилно-војну сарадњу".

Организатор је Војска Србије и оружане снаге Краљевине Холандије, уз помоћ оружаних снага САД.

На почетку скупа, инструкторима и полазницима се обратио заменик градоначелника Александар Јовановић.

"Желим да истакнем изузетну сарадњу са представницима Министарства одбране и Војске Србије у реализацији свих задатака који доприносе јачању одбрамбених капацитета. Сарадња нашег Града и Војске Србије се састоји у заједничкој припреми за планове одбране, помоћ становништву у редовном и ванредном стању, активном учешћу у вежбама и свакој другој активности која има за циљ одбрану и заштиту грађана од сваке врсте угрожености.

Надам се да сте током овог курса усвојили нова знања, разменили искуства, а да вам је Град Крушевац био добар домаћин."

Циљ курса је оспособљавање полазника, кроз реализацију теоретских и практичних садржаја, за рад у јединици за цивилно–војну сарадњу у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ.

На курсу су учествовали, осим Војске Србије, припадници оружаних снага Краљевине Холандије, САД, Републике Италије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Северне Македоније и Мађарске.

Град Крушевац је преточио своја искуства о сарадњи цивилног и војног сектора у оквиру презентације која је данас приказана полазницима курса, након чега су обишли Мозаик салу и упознали се са историјатом овог посебног уметничког комплекса.

Извор: Град Крушевац